Stille-filmklassieker ‘The General’ in filmhuis De Spiegel

Foto: The General, Buster Keaton

Maandag 2 januari vertoont filmhuis De Spiegel een bijzondere film, ‘The General’ van en met Buster Keaton.
De nieuwe, digitaal gerestaureerde versie van deze 90 jaar oude film gaat vergezeld van de in 1995 door componist Robert Israel geschreven soundtrack.
Buster Keatons verbijsterende visuele grappen, de deadpan humor en de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog maken The General tot een van de grote stille-filmklassiekers.

‘The Great Locomotive Chase’

The General geldt als meesterlijke, spectaculaire reconstructie van een bewogen episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog, bekend als ‘The Great Locomotive Chase’.
Als treinmachinist Johnnie Gray gaat Keaton met zijn locomotief ‘The General’ achter de Zuidelijken aan die een trein van de Noordelijke troepen hebben gestolen. Keaton heeft de noorderlingen en de zuiderlingen verwisseld om zo meer sympathie te kweken voor de underdog. Hij voert gekke capriolen uit met een kanon, raakt verstrikt in de aandrijfstangen van de locomotief en stookt zich helemaal suf om de trein aan de gang te houden – die dan tóch van de brug afvalt, een voor die tijd geweldige stunt.

Keaton

Keaton wordt altijd omschreven als de man met de stoïcijnse gelaatsuitdrukking, een gezicht zonder spoor van emotie: ‘The Great Stone Face’. Maar ook deze stille-filmklassieker bewijst dat er juist heel veel uit zijn ogen spreekt: verdriet, teleurstelling, wanhoop, opluchting, begeestering.

***** – Cinemagazine “…van veel films wordt gezegd dat ze een meesterwerk zijn, maar dit is er echt een”

Filmhuis De Spiegel
Schunck / Glaspaleis, 5e verdieping
Maandag 2 januari 2017, 20.00 uur (zonder pauze)

The General

Verenigde Staten, 1926, 79 minuten
Regie: Buster Keaton / Clyde Bruckman
Met: Buster Keaton, Marion Mack, Charles Henry Smith e.a.
Alle leeftijden

Reacties