Jesse Linssen: verantwoordelijk voor ‘Limburgs Mooiste’

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Hij is verantwoordelijk voor het grootste evenement van Heerlen en omgeving: ‘Limburgs Mooiste’. En tevens een van de initiatiefnemers van ‘ikfietsvriendelijk.nl’, ook wel bekend van de groene ventieldopjes.
In gesprek met Jesse Linssen.

Wie is Jesse Linssen?

“Ik ben 36 jaar geleden geboren in Heerlen, getrouwd met Daphne. Samen hebben wij een zoontje van twee en half jaar, Reijk, en wij wonen in Heerlen centrum.”

Opleidingen?

“Ik heb eerst de Middelbare Hotelschool in Tilburg gedaan, daarna 10 tot 12 jaar fulltime gewerkt in de horeca. Op mijn 29e kwam ik zonder werk te zitten. Op de een of andere manier kwam ik erachter dat als ik voor mijn dertigste nog aan een opleiding zou beginnen, ik nog recht had op een studiebeurs. Zo ben ik op mijn negenentwintigste jaar nog gaan studeren aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Ik was daarmee een van de oudere studenten”, vertelt Jesse, om daar lachend aan toe te voegen dat hij ook de enige student met een hypotheek was.
“Tijdens de opleidingen heb ik enorm veel geleerd over onder andere management en evenementen. Het lag dan ook een beetje voor de hand dat ik in 2009 bij mijn vader ben gaan werken, die organisator was van ‘Limburgs Mooiste’. Daar ben ik nooit meer weggegaan. De laatste drie jaar ben ik directeur van de ‘Stichting Grand Ballon’, de stichting áchter ‘Limburgs Mooiste’. Daarnaast ben ik ook actief binnen de stichting ‘ikfietsvriendelijk.nl’.”

Kun je ons vertellen hoe ‘Limburgs Mooiste’ is ontstaan?

“Ik zal in het kort de historie proberen te schetsen. Op 27 juni 1984 vierden de zeven leden van fietsclub ‘Grand Ballon’ het eerste lustrum. Dat deden ze met een fietstocht voor familie en vrienden, met als finish café Bijsmans in Heerlen. Het jaar erop, in 1985, volgde de ‘lustrum-plus-1 tocht’. Veertig deelnemers klommen op de fiets voor een tocht van 90 km door het Limburgse heuvelland. Wéér een jaar later namen bijna 100 man en een enkele vrouw deel aan de fietstocht. Een traditie was geboren. De fietstochten van ‘Grand Ballon’ kregen een regionale reputatie, en steeds meer recreanten meldden zich aan voor deelname.

Tijdens een fietsvakantie in 1990 in de Provence spraken leden van de fietsclub over fietstochten. Ook over de toen kwakkelende toerversie van de Amstel Gold Race. 4500 deelnemers, dat was uiteraard meer dan ‘hun tocht’ met familie en vrienden. Hoe langer het gesprek duurde hoe meer ze overtuigd raakten dat zij het beter konden organiseren. En zo is ‘Limburgs Mooiste’ geboren. Deden er in 1992 nog maar ‘slechts’ 1.500 deelnemers aan mee, met Auberge de Rouche in Heerlen als start- en finishplaats, in 2016 is dat aantal uitgegroeid naar 15.000 deelnemers en maar liefst 8.500 toeschouwers. Vertrek- en finishplaats is inmiddels het Burgemeester van Grunsvenplein bij de Stadsschouwburg van Heerlen.”

Wat is de doelstelling voor 2017?

“Qua deelnemersaantal is 15.000 absoluut het maximum, dat is bijna een vol Roda JC stadion. We zijn nu bezig om het evenement uit te breiden met activiteiten in de stad Heerlen. Hiervoor zochten wij contact met de ondernemers uit Heerlen en ‘Heerlen Mijn Stad’, met de vraag of zij mee willen gaan doen. En de animo blijkt groot. Wij streven naar verbinding met de ondernemers in Heerlen. Zo gaan we samenwerken met het Food Truck festival “Wheels ‘n Bites”, en hebben we nog tal van andere activiteiten en evenementen op de rol staan.
Ook de medewerking die wij krijgen van de gemeente Heerlen is klasse. Wij vinden een goed luisterend oor bij de verantwoordelijke wethouder Martin de Beer, dat gaat echt prima!”

Wanneer vindt Hago Limburgs Mooiste in 2017 plaats?

“Dat is op 9 en 10 juni 2017. De inschrijvingen starten al op de eerste dag van het nieuwe jaar, op 1 januari 2017. Een van onze doelen is om de deelnemers echt te laten genieten van de tocht en de omgeving. Wij zijn dan ook zeker niet competitief. Het gaat niet om snelheid en winnen, maar om genieten.”

Hoe ziet de organisatie eruit?

“Zoals gezegd zijn wij als ‘Grand Ballon’ een stichting. We werken op kantoor met 3 personen. Daarnaast hebben wij ook een managementteam van 5 personen, dat op vrijwillige basis meedenkt en -organiseert. En tijdens het evenement, ‘Hago Limburgs Mooiste’, zijn 600 personen actief. Waarvan het grootste deel vrijwilligers btreft uit diverse amateurverenigingen uit Heerlen en omgeving, die op deze manier wat extra geld kunnen verdienen voor hun vereniging.”

En je vader?

“Die is er nog altijd bij, hij is zeer betrokken en voor ons een ankerpunt. We noemen hem ook wel de ‘lopende Bos-atlas’, wat hij allemaal weet is werkelijk ongelooflijk!

Maar terug naar het organiseren, dat moet toch enorm veel tijd, energie en investeringsvermogen vergen?

“In de aanloop naar het evenement heb ik mijn taken. Zo houd ik mij onder andere bezig met werven en onderhouden van sponsorcontracten, met merchandise, de evenementencamping, het samenstellen en werven van arrangementen/hospitality, het inrichten van het evenemententerrein en de buitenposten. En ik ben en blijf eindverantwoordelijk. Wij besteden onze opdrachten zoveel mogelijk uit aan bedrijven en/of ondernemers uit Heerlen en omgeving, anders vind ik het geen Limburgs evenement. Deze aanloopfase noem ik weleens gekscherend de daluren-periode. Maar op de piekmomenten werk ik wel 80 à 90 uur per week, en tijdens de week van het evenement slaap ik ook bijna niet.”

Met zoveel deelnemers, hoe lossen jullie het parkeerprobleem op?

“Neem het geval van het laatste jaar dat er 15.000 deelnemers zijn. Dan rekenen wij op zo’n 7.000 auto’s. ‘Limburgs Mooiste’ is altijd in het weekend, dan kunnen en mogen wij gebruik maken van de parkeerplaatsen van het ABP, Zuyd Hogeschool, het Arcuscollege, DSM Heerlen, Kinderstad. En zo zijn er nog meerdere parkeerplaatsen die we dan tot onze beschikking hebben.”

Een van je andere activiteiten is de stichting ‘ikfietsvriendelijk.nl’…

“Fietsers worden soms veroordeeld op hun gedrag in het verkeer. Dit leidt tot ergernissen. Tijdens een fietstrip met mijn zwager Michiel Goertzen in Frankrijk zagen wij hoe het ook anders kon. Fietsers die elkaar daar tegenkwamen groeten elkaar en gingen op een prettige manier om met de overige weggebruikers. Een vriendelijke manier van fietsen, de ‘Franse fietscultuur’. Toen is bij ons het idee geboren om dat ‘vriendelijk fietsen’ in Limburg te introduceren, via de stichting ‘ikfietsvriendelijk.nl‘. Onder andere door en bij ‘Limburgs Mooiste’. Fietsers die zich voorbeeldig gedroegen beloonden we met groene ventieldopjes, zodat het ook zichtbaar was voor anderen. Want als je hier naar een andere fietser zwaait denkt die dat er wat mis is met zijn fiets.
Maar goed, ons initiatief sloeg zo aan dat het zelfs landelijke aandacht kreeg, de Telegraaf, en bij SBS 6 in ‘Hart van Nederland’. Ook regionaal kreeg het de aandacht van de politie, Rijkswaterstaat, de provincie Limburg en het Huis voor de Sport. En het is nu al zo dat politieagenten 2 keer per jaar ‘on Tour’ gaan om fietsers met een goed en vriendelijk verkeersgedrag hierop aan te spreken en hun de groene ventieldopjes geven. Bij ons zijn duizenden dopjes besteld door mensen die op deze wijze herkenbaar willen zijn en ons initiatief steunen. Mooi toch?!

Dan de vragen van …..

1. Karakter?

Hard werkend, gevoelig, en ik werk met een buikgevoel.

2. Levensmotto?

Ik ben Bourgondisch ingesteld, genieten. Ik leef niet om te werken maar werk om te leven.

3. Bewondering voor?

De stad Heerlen, ze zijn goed aan de weg aan het timmeren.

4. Spijt van?

Ik had mijn opleiding aan de middelbare school anders kunnen indelen, maar aan de andere kant heeft het me wel gebracht waar ik nu ben.

5. Angst voor?

Het populisme, ik vraag me af waar het allemaal naar toe gaat en hoe dat de toekomst van bijvoorbeeld ons kind beïnvloedt.

6. Hobby’s?

Fietsen, volleybal en ook lekker eten en drinken.

7. Ambities?

Ik hoop net als mijn vader mijn vijfentwintigste maal Limburgs Mooiste vol te maken, dan hebben wij samen de 50 maal gerealiseerd, een gezonde basis voor de toekomst.

8. Ultieme doelstelling?

Oud worden en gelukkig te blijven.

9. Slechte eigenschap?

Ongeduldig.

10. Boek of film?

Ik kijk graag series, maar heb laatst met veel plezier het boek van mijn vader gelezen.

11. Avondje stappen of etentje?

Etentje.

12. Bier, water of wijntje?

In deze volgorde: bier, wijntje en dan watertje. Je doet mij een groot plezier met een lekker biertje.

13. Wie zijn je voorbeelden?

Mijn vader is wel mijn voorbeeld, net als mijn zoontje. Van hem leer ik iedere dag bij!

14. Krijg inspiratie van?

15.000 mensen zien fietsen.

15. Wat zou je absoluut nog willen doen?

Racen op een circuit lijkt mij erg leuk.

16. Kerstmis?

Thuis, mijn vrouw Daphne is gek op kerstmis.

17. Tot slot, waar zien wij jou over 10 jaar?

Hier in Heerlen !

Inmiddels is ook vader Dries Linssen het kantoor binnen gekomen, waarna Jesse een leuk verhaal ter tafel brengt. Zijn vader heeft een roman geschreven. Niet alleen wij wisten dat niet, ook Jesse wist niet dat hij daar mee bezig was.
“Gedurende een langere periode was mijn vader veel meer aan het werk, en ik dacht ‘mis ik nu wat of doe ik in mijn taken niet goed?” Tot het moment dat Dries vertelde dat hij een roman geschreven had. “Roberto”. Ik wist er niets van, dat had hij in alle stilte gedaan. Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen. Het boek is inmiddels uitgegeven.”

Het was een leuk gesprek met een ambitieuze, humoristische, realistische ondernemer. Een gesprekspartner waarmee de tijd werkelijk is omgevlogen, en dat is absoluut zíjn verdienste. Wij hebben kennisgemaakt met een innemend mens.

Interview en tekst: Hein Smith.