Hoe kunt u zelf de kans op een woninginbraak verkleinen?

Foto: CC0 Public Domain

De politie geeft via Facebook tips om de kans op een woninginbraak te voorkomen. In de donkere maanden van het jaar stijgt het aantal inbraken. Maar u kunt er zelf toch voor zorgen dat de kans op een geslaagde inbraak kleiner wordt. Uit de praktijk blijkt namelijk dat een groot aantal woninginbraken eenvoudig voorkomen had kunnen worden en wel door een paar simpele maatregelen te treffen.

Een inbreker heeft vaak maar 30 seconden nodig om binnen te komen. Doet hij er langer over, dan loopt hij het risico om gepakt te worden en zoekt hij vaak een andere locatie. Veilig wonen is dan ook vooral een kwestie van bewust wonen. Een goed, stevig slot op een deur helpt weinig als u daarnaast bijvoorbeeld een raam open laat staan. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar je staat er niet altijd bij stil.

TIPS

Geef een bewoonde indruk – laat licht branden

Laat inbrekers niet weten dat u afwezig bent. Met een tijdschakelaar kunt u op onregelmatige tijdstippen het licht laten branden. Maar maak van uw woning geen showroom, sluit tijdig gordijnen en of rolluiken. Zorg ook voor goede buitenverlichting aangezien inbrekers niet graag in de spotlights staan.

Sluit alles goed af

Binnen enkele minuten staan inbrekers binnen, sluit daarom ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weg bent. Opvallend is dat er veel wordt ingebroken bij woningen waar geen gebruik is gemaakt van het nachtslot. Maar let u ook op openstaande ramen, die toegang tot uw woning kunnen verschaffen. Het gebruik van klauwen op ramen en deuren heeft een positief effect.

Berg waardevolle spullen goed op

Inbrekers slaan graag snel kun slag en willen het liefst binnen enkele minuten met de buit weer weg zijn. Laat sleutels, laptops en belangrijke papieren niet voor het grijpen in de hal liggen. Bovendien worden met gestolen autosleutels vervolgens ook auto’s gestolen. Verder is de slaapkamer een favoriete plek voor inbrekers, omdat ze denken hier vooral juwelen te vinden. In de meeste gevallen is dat ook zo. Verberg daarom uw sieraden goed, zodat de inbreker ze niet kan vinden.

Meld vreemde dingen

Wanneer u iets verdachts ziet in uw buurt maak hiervan dan melding. De politie is ge├»nteresseerd in belangrijke details van ‘vreemde’ personen of auto’s, zoals signalementen, kentekens, plaats en tijdstip. Hierdoor kan zij direct actie ondernemen. Bel daarom 0900-8844 (lokaal tarief) of bij spoed 112. Blijft u liever anoniem bel dan met M. 0800-7000 (gratis).

Reacties