Bras – restaurant Hoeve de Geleenhof, een jaar na de opening

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Een jaar geleden opende ‘bras – restaurant Hoeve de Geleenhof’, waar je midden in het centrum van Heerlen in een rustige omgeving kunt genieten van een goede ambiance. We schoven bij aan tafel bij het echtpaar dat hier de scepter zwaait.

Wie zijn Maud en Evert van Rheenen?

We gaan meteen met mooie openingswoorden van start: twee mensen die van elkaar houden!
Evert, 55 jaar, geboren in Barneveld en Maud, 54 jaar, in Heerlen geboren. Woonachtig in Welten nu. De twee kinderen van Maud, Joey (25) en dochter Michelle (28), zijn ook beiden actief in de horeca, dus dat is duidelijk een kwestie van genen.

Maud en Evert ontmoetten elkaar tien jaar geleden, en trouwden op 24 augustus 2012. Al snel wisten zij dat ze iets zouden gaan ondernemen wat ze allebei leuk vonden. En gezien hun beider horeca-achtergrond was de keuze daarover snel gemaakt. Maud was onder andere werkzaam bij ‘Stap In’ in Heerlen en daarna directeur/eigenaar van Hoeve de Aar, terwijl Evert zijn horecasporen onder meer verdiende bij een party-centrum (1500 personen), café en daarna 20 jaar lang bij diverse vestigingen van de Sligro, het laatste als directeur bij de vestiging in Heerlen.

Goede locatie

Wat in hun plannen nog ontbrak was een goede locatie, waarnaar driftig op zoek werd gegaan. Tijdens hun vele wandelingen kwamen zij meermalen langs hoeve de Geleenhof, gelegen in het dal van de Geleenbeek aan de Valkenburgerweg in Heerlen, en dit pand begon hoe langer hoe meer hun aandacht te trekken en hun zinnen te prikkelen. Op een gegeven moment wandelden ze gewoon een keer bij de hoeve naar binnen, en bij het zien van het unieke pand waren ze direct verkocht. Ze zochten contact met de eigenaar van de hoeve, en wat bleek: het gedeelte van de hoeve waarin ze hun plannen en droom wilden verwezenlijken was op dat moment vrij. De deal werd daarop snel gesloten, en konden Maud en Evert aan de slag en hun mouwen opstropen.
Ze vroegen hun bevriende kunstenaar Frank van de Broek om mee te denken over het ontwerp en de inrichting, en voegde dat samen met de ideeën die de Van Rheenens door de jaren heen zelf overal hadden opgedaan. Er werd een team geformeerd dat deze plannen moest gaan realiseren, en op 1 oktober 2015 kregen zij de sleutel.

Hadden jullie toen al een openingsdatum in gedachten?

“Ja, en zonder gekheid, begin december 2015 wilden wij open. Dus Evert ging aan de slag met het maken van een plan van aanpak terwijl Maud zich bezighield met het cosmetische en de administratie. Door gebruik te maken van onze jarenlange ervaring werd het min of meer een vertaalslag. Wij hebben alles in eigen beheer gedaan! Met als grote voordeel dat we korte lijnen hadden, en iedere avond de die dag uitgevoerde werkzaamheden evalueerden. Wij zijn samen begonnen met het strippen van de ruimte. Een heftige klus, maar wel eentje die voldoening gaf. Het team volgde ons, en stap voor stap werd de huidige locatie gerealiseerd. Het is precies zo geworden zoals wij het voor ogen hadden. En dit dank zij het team dat niet alleen uit specialisten bestond maar ook uit vrienden. En twee maanden later, op 1 december 2015 zijn wij open gegaan, zoals gepland, met een receptie. Dus we zijn nu precies een jaar bezig.

Dus dat is allemaal goed gegaan?

Nou ja, wat heet. We zijn gewoon aan de slag gegaan. Maar tijdens die drukke verbouwingswerkzaamheden realiseerden we ons op een bepaald moment plotseling ook dat we ook nog medewerkers nodig zouden gaan hebben. Dus toen hebben contact opgenomen met het UWV. En grappig was dat we de meeste van onze huidige medewerkers al na enkele zinnen hebben aangenomen. Zij hadden precies dátgene wat wij zochten binnen ons concept waarin onze gasten zich moeten thuis voelen. Die medewerkers zijn vanaf de eerste dag nog steeds bij ons!
Maar we moesten natuurlijk ook de menu’s samenstellen. Maar hoe doe je dat als de keuken nog niet compleet is en het meubilair er nog niet is?! Dus we nodigden onze vrienden uit om te komen proeven. In een geïmproviseerde keuken hebben we gekookt, en geproefd met het bord op de schoot. En ook dat is allemaal goed gekomen.

Was het vanaf het begin duidelijk dat jullie een bras – restaurant wilden?

Wij zijn beiden Bourgondiërs. En dan loop je zo’n mooie hoeve met een lange historie tegen het lijf, een monumentaal pand waarvan we onlangs vernamen dat het zelfs onder de noemer ‘kastelen’ valt, in een mooie rustige omgeving. Dus wij waren er samen al snel uit, en omdat de keuze in Heerlen beperkt was kozen wij voor de formule van bras – restaurant.

Wat verstaan jullie onder dat brassen?

Dat is voor ons genieten op een gemoedelijke manier. Tijdloos ook, in die zin dat je niet iedere keer op de klok moet hoeven kijken. Nee, integendeel. Onze gasten moeten zich bij ons thuis voelen. En dat dat lukt zie je aan het gemêleerde gezelschap aan gasten.
Daarnaast zijn wij ook het eerste, en tot dusver enige bras – restaurant in Nederland met maar liefst 34 open wijnen. Ook onze eigen keuken is specifiek. Wij werken met streekproducten. Zo komt het wild uit het Heuvelland, en de asperges van Cortenbach. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe producten. Bij ons slaat de prijs-kwaliteitsverhouding altijd door naar kwaliteit! Wij serveren alleen vers eten, we maken alles zelf, op ambachtelijke wijze. En dan niet alleen onze dagmenu’s, maar ook de appeltaart voor bij de koffie maken wij zelf.
Ook komen er veel gasten die tijdens hun wandeltocht hier een tussenstop maken. Voor een kopje koffie, of ook wel voor een glaasje. Want als de klok dubbele cijfers aangeeft, dan mag er ook een glaasje gedronken worden, toch?
De gasten die we mogen ontvangen variëren. Jong en oud. Hele families. Jonge volwassenen. Maar ook organisaties en bedrijven. Wij organiseren ook wel eens zelf wandeltochten.
En een mooi compliment voor ons allen is toch wel dat veel van die gasten terug blijven komen. Het ‘wow’-gehalte bij onze gasten is erg hoog. En daar doen we het met z’n allen ook voor…

En dan de vragen, aan Maud, ……

1. Karakter?

Zorgzaam en eigenwijs.

2. Levensmotto?

Genieten van elk moment, het kan zomaar het laatste zijn.

3. Bewondering voor?

Voor mij is ieder mens uniek, maar vooral ook voor mensen met lef.

4. Spijt van?

Na enig nadenken: ‘Eigenlijk nergens.’

5. Angst voor?

Ook hierop zou ik geen antwoord weten.

6. Hobby’s?

We spelen golf, tennissen, fietsen en wandelen.

7. Ambities?

Onze plannen te realiseren, en Hoeve de Geleenhof tot een succes te maken.

8. Ultieme doelstelling?

Onze Vof: Sagabello vof. ‘Sagabello’ betekent bankje, en dan samen met Evert op het bankje zittend naar ons verleden te kijken.

9. Slechte eigenschappen?

Eigenwijs.

10. Krijg inspiratie van?

Van veel met elkaar praten.

11. Boek of film?

Allebei. Boek van Saskia Noort, met de titel ‘Huidpijn’. Film met Leonardo De Caprio, titel ‘The Revenant’.

12. Avondje stappen of etentje?

Etentje.

13. Bier, water of wijntje?

Wijntje.

14. Wie zijn uw voorbeelden?

Mijn ouders. Dat waren ook ondernemers. Zij hadden een zaak in Wittem en waren echte doorzetters. Hun motto was ‘flink zijn en doorgaan, maar vooral niet zeuren!’

15. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Een wens van ons allebei is een rondreis maken door Australië en Nieuw-Zeeland.

16. Waar zien wij jullie over 10 jaar?

Ik hoop het stokje dan overgedragen te hebben aan een nieuwe eigenaar. Eventueel nog wat helpen met inwerken. Maar daarna natuurlijk met Evert op onze ‘sagabello’ te zitten.

Bij de afronding van het interview met deze twee gepassioneerde mensen staan ze nog even stil bij het idee om in de zomermaanden de gasten de mogelijkheid te geven om op de weilanden te kunnen picknicken. De gasten kunnen dan een mand met complete inhoud en plaid kopen, en vervolgens een plek uitzoeken rondom de hoeve met de prachtige terrassen.
Weer een nieuw idee uit de koker van Maud en Evert van Rheenen, we zullen medio 2017 eens gaan kijken of het mogelijk is.

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties