Ralf Krewinkel: burgemeester van Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Op 31 augustus 2015 werd Ralf Krewinkel benoemd tot burgemeester van Heerlen. Nu, ruim een jaar later, kijken wij met burgemeester Ralf Krewinkel terug op het verleden, naar het heden en de toekomst.

Wie is Ralf Krewinkel?

Onze burgervader is geboren op 12 november 1974 in Kerkrade. Hij is getrouwd met Patricia, en ze hebben een zoon, Luca.

Opleidingen?

HAVO als middelbare school, daarna Sociaal Juridische Dienstverlening in Sittard (nu de Hogeschool Zuyd). Vervolgens nog diverse cursussen.

Maatschappelijke en politieke loopbaan?

Arbeidsvoorziening te Maastricht, arbeidsintegratie (is CWI geworden), EURES Grensoverschrijdend Werken (heel Limburg).
In 1998 kwam Ralf Krewinkel in de gemeenteraad van Kerkrade, toen als het jongste Kerkraads raadslid ooit. Vier jaar later, in 2002 werd hij fractievoorzitter van de PvdA in Kerkrade. Om weer vier jaar later, in 2006 wethouder te worden van sociale zaken en Euregionale arbeidsmarkt, WMO, jeugdbeleid, ouderenbeleid, gemeenschapshuizenbeleid, ontwikkeling Atriumterrein, milieu, wijkontwikkeling en wijkwethouder. Als wethouder ontving Ralf Krewinkel in 2008 de landelijke ‘Oh-Wat-Mooi (OWM) prijs’ voor de bijzondere wijze waarop hij het WMO-model in Kerkrade ontwikkelde en uitvoerde.
In tegenstelling tot de overige landelijke PvdA-afdelingen die verlies leden, wist de PvdA Kerkrade in 2010 een mooie winst te realiseren; mede hierdoor werd Ralf Krewinkel loco–burgemeester van Kerkrade.

Van wethouder tot burgemeester, van Kerkrade via Beek naar Heerlen

De volgende stap was die van burgemeester in Beek 1 mei 2011. Een mooie en leerzame ervaring in een leuke en enthousiaste gemeente.
En sinds 31 augustus 2015 is Ralf Krewinkel dus burgemeester van Heerlen. “Dat was voor mij het ultieme gevoel van thuis komen.”

Thuiskomen?

“Ja, thuiskomen. Natuurlijk ben ik geboren in Kerkrade en ik zal mijn afkomst nooit verloochenen, maar ik heb mij van het begin af aan als een vis in het water gevoeld in Heerlen. En Heerlen was voor mij alles behalve onbekend. Juist door de samenwerking en het overleg in Parkstad heb ik Heerlen nog beter leren kennen. En sinds 1998 ben ik al bezig met een verkenningstocht in de regio. Wij hebben in onze regio een eigen cultuur en die is mij niet vreemd, dus ik kan in Heerlen mezelf zijn en ik pas hier!”

img_20160207_141337Vandaar dat carnavalminnend Heerlen u vorig jaar tijdens de optocht als ‘haove Winkbül’ leerde kennen. Bent u inmiddels een ‘hele Winkbül’ geworden?
“Natuurlijk voel ik mij Heerlenaar of ‘Winkbül’, dat staat buiten discussie” zegt Krewinkel lachend, “maar ik blijf bij mijn eerdere opmerking dat men nooit zijn afkomst moet verloochenen.”

Fusie Heerlen en Landgraaf: ‘Eenheid door verscheidenheid!’

Dan naar de actualiteit, het bericht van de fusie tussen Heerlen en Landgraaf.
“We hebben belangrijke stappen gezet. Uit de twee onderzoeksrapporten blijkt duidelijk dat een fusie noodzakelijk is voor de regio. Burgemeesters en wethouders van beide gemeentes zijn het eens met deze conclusie en hebben het advies overgenomen. Ze hebben de gemeenteraden voorgesteld over te gaan tot herindeling.”
“Maar laat ik duidelijk zijn. De inwoners van Heerlen en Landgraaf moeten hierbij betrokken gaan worden anders gaat het niet werken! Mensen maken zich zorgen dat ze in een nieuwe grote gemeente hun eigen identiteit kwijtraken. Gelukkig wordt die identiteit niet bepaald door de ‘gemeente’. Als voormalig burgemeester van Beek weet ik hoe belangrijk identiteit en kernenbeleid is. Het zijn de wijken die allemaal hun eigen karakter hebben waardoor de mensen zich er thuis voelen. Die verscheidenheid moeten we koesteren. Samen met de inwoners moeten we die identiteit behouden en versterken. En misschien moeten er dan aan de rand van de wijken wel bordjes met bijvoorbeeld Nieuwenhagen, Heerlerheide en Schaesberg komen in plaats van Landgraaf of Heerlen.
Samen gaan bouwen aan een nieuwe toekomst, samen is ook echt samen, op basis van gelijkheid!”

Fusie is echt nodig

“Ik begrijp dat sommigen niet blij worden van het idee van herindeling. Maar het is echt nodig. De tijden zijn veranderd. Vroeger werd veel meer vanuit Den Haag geregeld, maar de laatste jaren krijgen de gemeentes er veel taken en verantwoordelijkheden bij. De gemeentes worden steeds zwaarder belast. Sinds 1982 wordt er al gesproken over de aanpak van de problemen van de regio. En we proberen het sinds die tijd met samenwerking, maar de problemen zijn er nog steeds. Het rapport ‘Op hete kolen’ uit 2003 gaf de problematiek toen al helder weer. In de loop der jaren is die zeker niet minder geworden. Daarom is dit hét moment om echt een verbeteringsslag te maken voor de mensen in deze regio. Dit kan een historisch besluit worden en biedt nieuw perspectief voor jongeren en nieuwe generaties, zonder de bestaande sentimenten te negeren. Maar het niet doorgaan kan zomaar weer 30 jaar verlies opleveren.
Ik neem dan ook afstand van het idee dat Heerlen Landgraaf zou opslokken. Als het lukt is het een kans om samen met onze inwoners te gaan bouwen. Bouwen aan een nieuwe stad en aan een nieuwe, betere toekomst. Ik roep op tot samenwerking, reikt elkaar de hand!”

Waarom bent u burgemeester geworden?

“Mede omdat ik een hekel heb aan mensen die aan de zijlijn staan en alleen maar commentaar geven en verder niets doen. Daar heb ik niets mee. Daarom ben ik de politiek ingegaan. Niet alleen commentaar geven, maar ook meedenken in oplossingen. Zelf verantwoordelijkheid nemen en proberen het verschil te maken, samen met mensen in de stad en de wijken.

Hoe kijkt u naar uzelf als burgemeester?

“Als een burgemeester van álle partijen. De stad is nooit af, er is altijd werk. Er is geen dag hetzelfde. Ik heb dagelijks contact met vele verschillende mensen, dat maakt het boeiend en interessant. Maar ik ben wie ik ben, en probeer mijzelf te blijven. Heel toegankelijk, een jongen van het volk. Ik hoop dat de mensen mij herkennen als hun burgemeester.”

Uw reactie op de problemen, zoals onder andere de leegstand in de stad…

“Problemen betreffende leegstand die hebben wij, dat moge duidelijk zijn. Maar welke stad heeft deze problemen niet?! We werken hard naar het zoeken van oplossingen, maar dat is niet gemakkelijk. Daar is heel veel voor nodig. Maar daar ligt ook de uitdaging. Partijen zoeken die willen investeren en ook willen meedenken in het oplossen.

Maar kijk niet alleen naar de problemen, maar ook eens naar de positieve dingen in onze stad. Laat ik er enkele uitlichten. Neem de positieve flow die onze gemeente heeft gehad na ‘Serious Request’. We hebben in het centrum ook het Glaspaleis, het Pancratiusplein, het Theater, en nu het Maankwartier. Maar ook buiten het centrum zijn er positieve ontwikkelingen.
Maar natuurlijk zijn wij er nog lang niet en is er een lange weg te gaan. Maar dat is dan ook de uitdaging.”

En dan de vragen van ….

1. Karakter?

Gedreven, doelgericht en verbindend. Graag samenwerkend met mensen.

2. Levensmotto?

‘Alles kunt jód!’

3. Bewondering voor?

Thijs Wöltgens, oud-PvdA burgemeester in Kerkrade.

4. Spijt van?
………….

5. Angst voor?

Dat er iets gebeurt met onze zoon Luca.

6. Hobby’s?

Voetbal. Italiaanse wijn. Roda JC, club van het volk.

7. Ultieme doelstelling?

Om een ‘gewone’ burgemeester te zijn.

8. Slechte eigenschap?

Ik kan soms drammerig zijn, en ik kan niet tegen mijn verlies.

9. Boek of film?

Film, ‘The Godfather’, en documentaires over de oorlog.

10. Avondje stappen of etentje?

Etentje.

11. Bier, water of wijntje?

Wijntje, Primitivo.

12. Wie zijn uw voorbeelden?

Thijs Wöltgens, met stip! Hij was een herkenbare burgemeester. Ik zou hem graag als klankbord willen hebben gehad. En wist je dat Thijs Wöltgens de grondlegger is van Parkstad?!

13. Krijg inspiratie van?

Van mensen om mij heen en van mensen in de stad.

14. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Een antwoord met heel veel humor: “Trainer zijn van Roda JC”.

15. Tot slot, waar zien wij u over 10 jaar?

Dat mijn hart en ambitie in deze regio liggen mag duidelijk zijn. Ik wil dan ook graag samen met anderen knokken om het voor alle inwoners nog beter te maken. Maar als de herindeling doorgaat, dan zijn er procedures om te komen tot een nieuwe burgemeester. Op de uitkomst daarvan kun je niet vooruitlopen. Het zou voor mij een geweldige uitdaging zijn, zo stelt Ralf Krewinkel. “Maar het gaat niet om mij, maar om de stad.”

We praatten nog wat na over zijn betrokkenheid bij het amateurvoetbal over zijn periode als voorzitter van de fusieclub Kerkrade West en de mooie tijd die hij daar heeft meegemaakt.

Tot slot, bij het maken van de foto posteert burgemeester Ralf Krewinkel zich achter de bureaustoel van zijn grote voorbeeld, oud-burgemeester Thijs Wöltgens van Kerkrade. Hij zegt dat hij nog niet in de schaduw van Thijs Wöltgens mag staan. Deze stoel staat symbolisch in de burgemeesterskamer, naast de bureaustoel van burgemeester Krewinkel.
Hartelijk dank voor het interview.

Tekst en interview: Hein Smith.