VDL Groep neemt Componenta over

Foto: Componenta Corporation

Medio september zei de VDL Groep nog af te haken bij de een mogelijke doorstart van metaalgieterij Componenta. Zij zagen geen kansen omdat de balanspositie van het bedrijf te slecht was.
Vandaag kwam geheel ander nieuws. Op haar website schrijft het industrieconcern dat zij met de curator van Componenta een principeovereenkomst bereikten voor de overname van de activiteiten van Componenta door VDL Groep.

Componenta

Componenta is een ijzer- en metaalgieterij, met vestigingen in Hoensbroek en Weert. De gieterijen zullen straks verdergaan onder de namen VDL Castings Weert en VDL Castings Heerlen. In eerste instantie zal een deel van de in totaal ruim 300 medewerkers direct in dienst komen. VDL verwacht dat de klanten weer volop gaan bestellen en voorziet dat op termijn een aanzienlijk deel van de medewerkers weer in dienst kan treden.

Componenta maakt onderdelen voor vrachtwagens, grondverzet- en wegenbouwmachines. Deze activiteiten sluiten goed aan bij de andere toeleveringsactiviteiten van VDL Groep. VDL is al actief in deze markten en er zijn veel gezamenlijke klanten.

Voortzetting productie cruciaal gebleken

Op 14 september jl. maakte de curator bekend dat de belangrijkste klanten bereid waren om het voortzetten van de productie gedurende een periode van (in elk geval) drie maanden mogelijk te maken. Dit blijkt achteraf doorslaggevend te zijn geweest. Hierdoor konden de belangrijkste klanten worden behouden. Bekende klanten zijn onder meer MAN, Scania, Daimler, Caterpillar, Kawasaki, Borgwarner, Bomag, Volvo en Vestas.

Curator Peter Brouns van Boels Zanders Advocaten: “Dit is een prachtig resultaat: een doorstart met behoud van een groot deel van de werkgelegenheid op termijn. De medewerkers van Componenta verdienen een groot compliment; zij hebben de afgelopen twee maanden onder zeer moeilijke en onzekere omstandigheden grote inzet getoond en zorg gedragen voor het leveren van goede producten aan de klanten.”

Constructieve samenwerking OR, vakbonden en Provincie Limburg

Aan de totstandkoming van de doorstart is een belangrijke bijdrage geleverd door de Ondernemingsraad van Componenta en de vakbonden. Zij waren tijdens de productievoortzetting een belangrijke sparringspartner voor de curator en zijn team. Ook van de zijde van de Provincie Limburg is veel medewerking verkregen in het belang van het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid.
Ook gedeputeerde Werk en Welzijn Marleen van Rijnsbergen van de provincie Limburg is in haar nopjes. “De Provincie Limburg is verheugd dat door VDL de kennis en werkgelegenheid van Componenta is gered. Net als bij VDL Nedcar willen we met scholingsvouchers investeren in de kennis en vaardigheden van medewerkers. Zo zorgen we samen met VDL Groep voor behoud en versterking van de maakindustrie in Limburg.”

Reacties

Cookieinstellingen