Tihange 1 pas rond de jaarwisseling weer in gebruik

Foto: flickr

De kerncentrale Tihange 1 blijft dit jaar nog buiten gebruik. Tihange I bij het Belgische Huy werd begin september stilgelegd, en zal zoals het er nu naar uitziet pas weer rond 31 december worden opgestart.

Stilgelegd

De reactor werd stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werkzaamheden aan het niet-nucleaire deel van de centrale een gebouw beschadigd was geraakt, waar de hulppompen van Tihange 1 zijn ondergebracht. De centrale was pas net sinds augustus weer in gebruik na een lange tijd voor onderhoud te hebben stilgelegen. Dat was nodig om de levensduur van de centrale te verlengen.

In eerste instantie werd gedacht dat de centrale weer snel in productie genomen zou kunnen worden, maar al snel volgde uitstel tot eind november. Vandaag werd bekend dat het uitstel wordt verlengd tot 31 december.

In oktober deed zich overigens nog een incident in de stilgelegde centrale voor, eveneens in het niet-nucleaire deel. Er bleek zo’n 5 kubieke meter zoutzuur te zijn weggelekt. Het kwam in verzamelbakken terecht. Er zou geen gevaar voor de bevolking zijn geweest.

De langere stilstand van de kerncentrale komt voor de Belgen ongelegen omdat er sprake is van krapte op de elektriciteitsmarkt.