Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Escherichia Coli (E. coli) in Roquefort

Foto: Wikipedia

DeĀ Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de mogelijke aanwezigheid van de Escherichia coli (variant 026) in rauwmelkse kaas met de merknaam Roquefort met barcode EE1632, identificatie FR 120203 022CE. De kaassoort met houdbaarheidsdatum 08-05-2015 is hierbij betrokken. De kaassoort wordt verkocht in een verkoopeenheid van 100 gram en was te koop in diverse supermarkten.

Consumenten die deze kazen al gekocht hebben en nog in hun bezit hebben, worden verzocht ze niet meer te consumeren en weg te gooien. In geval van twijfel kunt u ook bij uw punt van aankoop meer informatie verkrijgen.

Achtergrondinformatie voor consumenten
De meeste stammen van de Escherichia coli maken deel uit van de darmflora van mensen en van warmbloedige dieren en zijn ongevaarlijk. Escherichia coli O26 is een variant die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen en kunnen zijn: maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree al dan niet gepaard met koorts. In zeer erge gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen. Personen die deze kazen genuttigd hebben en gelijkaardige symptomen vertonen moeten onverwijld hun huisarts raadplegen en hem de nodige informatie bezorgen in verband met het eten van de kaas.

De NVWA raadt het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Reacties