‘De Deulkes’ van Heerlerbaan vrijdag met twee liedjes op het Heëlesje Sjlagerkonkoer

Foto: De Deulkes

Vrijdagavond om 20.11 begint in A gene Bek de strijd om de Heerlense vastelaovessjlager. Tijdens het Heëlesje Sjlagerkonkoer op de elfde van de elfde, waarmee de Heerlense carnavalsvereniging De Winkbülle het carnavalsseizoen traditiegetrouw opent, treden in de Bekkerveldse multifunctionele accommodatie 11 artiesten aan met 11 liedjes, om uit te maken welk lied het komende carnavalsseizoen het predicaat ‘Sjlager va Heële 2016-2017’ mag voeren.

Elf liedjes en elf artiesten? Nee, toch niet! Want wie de deelnemerslijst goed bekijkt ziet dat De Deulkes van Heerlerbaan komende vrijdag met twéé liedjes op de planken staan: met ‘Vastelaovendskink’ treden zij als negende artiest voor het voetlicht, om direct daarna als tiende act het lied ‘Gistere, Huy en Murge’ ten gehore te brengen. Elf liedjes dus, maar tien artiesten…

‘De Deulkes’, van Heerlerbaan?

De vrijdag voorafgaand aan het Sjlagerkonkoer zijn Claudia, Liset, Ad en Leon bezig met de laatste voorbereidingen. In hun thuishonk, brasserie De Admiraal op Heerlerbaan, waarvan Leon de uitbater is en dat tijdens de Heerlerbaanse carnaval een geliefde narrentempel is. Bij de repetitie is ook de naaister aanwezig, die de laatste hand legt aan de ‘sjun peksjkes’ voor vrijdag. Er moet dus niet alleen gezongen, maar ook nog gepast gaan worden vanavond.
Het viertal, waarvan alleen Claudia (geboren in Geulle, woonachtig in Beek) geen Heëlesje roots heeft en die door haar hoedanigheid als ‘vrouw van de kok van De Admiraal’ bij de groep terechtkwam, heeft er duidelijk zin. Van nervositeit is (nog) geen enkele sprake, het kan voor De Deulkes niet vlug genoeg de elfde van de elfde zijn. Ze hebben al een drukke tijd achter de rug, met het instuderen van de dansjes, pasjes en het inzingen van de liedjes. Het moet nu maar gauw eens echt gaan gebeuren!

De Deulkes deden vorig jaar voor de eerste keer mee aan het Heëlesje Sjlagerkonkoer. Maar Leon is al langer actief in de ‘sjlagers’. Vijf jaar geleden begon hij met het schrijven van liedjes. Daarna maakte hij onderdeel uit van Duo Doebel, dat twee jaar geleden het Heëlesje Sjlagerkonkoer op zijn naam wist te schrijven. En sinds vorig jaar dus in De Deulkes, samen met vriend Ad, Claudia en sinds dit jaar ook met Liset, die vorig jaar al enkele keren de honneurs waarnam.

Sjpas en plezeer

“We hebben vooral een leuke groep, en we vinden het leuk om te zingen en om liedjes te maken. We zijn allemaal carnavalisten pur sang. Misschien Claudia ietsje minder, maar die maakt dat in onze groep in ieder geval meer dan goed door haar fantastische stem. Onze groep is eigenlijk voor de ‘joeks’ ontstaan. Vooral voor Ad, die nooit gedacht had dat hij kon zingen, en die zich in het begin vooral een ‘houten Klaas’ voelde. Maar we zijn, al zeggen we het zelf, uitgegroeid tot een kwalitatief goed kwartet. We zijn ook naar de door L1 en het LVK georganiseerde ‘Daag van ‘t Vastelaovesleedje’ in Roermond geweest, waar interessante en leerzame workshops werden gegeven.
Als we met een van onze liedjes mochten winnen, dan zou dat natuurlijk een heel leuke bijkomstigheid zijn, maar het gaat ons vooral om de ‘sjpas’. En om die twee à drie maanden voorafgaand aan de carnaval, een hele leuke periode waarin we enorm genieten van het mogen optreden voor de senioren in bejaarden- en verzorgingshuizen.

Sneu

Vanzelfsprekend zijn we vereerd dat we twee liedjes mogen brengen. Al vinden we het toch wel een klein beetje sneu voor degene die op de twaalfe plaats kwam. Maar de liedjes zijn ‘blind’ gejureerd, de tekst en de muziek van ieder liedje is beoordeeld zonder dat de jury wist wie het geschreven had of door wie het gezongen werd. Het zijn eigenlijk twee tamelijk verschillende liedjes, dus we zijn benieuwd welk van die twee het beste zal aanslaan.”
En over wat in hun ogen (en oren) de ultieme ‘sjlager’ is hoeven ze niet lang na te denken. Eensgezind noemen ze de ‘Sjoenkelwals’ van Wiel Knipa, een keuze die geen verdere uitleg nodig heeft.

Veel succes, veel ‘sjpas en plezeer’, en iedereen al vast een mooi carnavalsseizoen gewenst

“We zijn ook heel erg benieuwd naar de liedjes van de andere deelnemers. Niemand heeft nog iets kunnen beluisteren van de andere deelnemers aan het Sjlagerkonkoer. Best spannend dus, komende vrijdag. We willen alle andere deelnemers in ieder geval veel succes wensen, en net als ons heel veel ‘sjpas en plezeer’, en iedereen al vast een heel mooi carnavalsseizoen. Ook willen we Paul (van Leo) nog heel veel sterkte wensen, en hopen natuurlijk dat hij er vrijdag bij kan zijn!”

Klik hier voor de optredende artiesten tijdens het Heëlesje Sjlagerkonkoer.