Wethouder Barry Braeken: Over 10 jaar? Dan zit ik in de Tweede Kamer!

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Een uitspraak die staat. Die ook aangeeft dat onze gast van vandaag een duidelijke visie heeft en doelen durft te stellen. Maar die in zijn functie als wethouder ook beslissingen durft te nemen met één enkel doel: het belang van de stad en gemeente Heerlen. Een man ook met passie voor de politiek, en het verbeteren van de stad. Hij is wethouder van: ruimte, centrum, cultuur, ouderen en buurtgericht werken.
Tijd om nader kennis te maken met Barry Braeken.

Wie is Barry Braeken?

Ik ben geboren in Heerlen, en heb mijn jeugd doorgebracht in de Heerlense wijk Vrieheide. Ik ben 40 jaar, getrouwd met Miriam, en samen hebben wij een zoon Staf die nog eventjes 5 jaar jong is maar op 19 december aanstaande zijn zesde verjaardag viert.
Na de lagere school heb ik aan het Bernardinuscollege de middelbare school doorlopen.
Ik heb daarna enkele jaren in het Eikenderveld gewoond, en nu wonen wij in het centrum van Heerlen, en dat bevalt goed.

Na uw studie?

Heb ik gewerkt als leraar geschiedenis en maatschappijleer op datzelfde Bernardinuscollege, en ben ik directielid geweest van het gymnasium. Ook heb ik gewerkt voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat kwam goed uit, want cultuur is mijn passie.

En dan komt de politiek op uw pad?

Ja klopt, politiek past in mijn ogen goed bij leraar zijn. In 2002 werd ik lid van de PvdA. Bij de eerstvolgende verkiezingen voor de gemeenteraad Heerlen boden ze mij een mooie kans door mij hoog op de verkiezingslijst van de Partij van de Arbeid te zetten. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag nog enorm dankbaar voor. In 2006 kwam ik voor de PvdA in de gemeenteraad van Heerlen. Dat gaf mij een enorme boost, want naar mijn mening deed Heerlen het goed, maar kon het beter.

Waarom de PvdA?

Omdat de PvdA een partij is waarbij ik een goed gevoel heb. Ik kan mij goed vinden in een aantal standpunten. Laat ik een voorbeeld noemen. De kinderen in de sociaal zwakkere wijken, en die zijn er genoeg in onze stad, hebben amper contact met cultuur of kunnen niet sporten of andere hobby’s uitoefenen. Mede door initiatieven van de PvdA is er een jeugdcultuurfonds gekomen dat aan die behoeftes van de kinderen wél invulling kan geven. En heel belangrijk voor mij is dat de kinderen hun contacten en activiteiten ook behouden! Dat is maar één van de aspecten waarom ik lid geworden ben van het PvdA, zo zijn er nog vele. Dus er liggen nog volop uitdagingen.

Vorig jaar 2015 was een jaar met hoogtepunten voor Heerlen; het ‘Jaar van de mijnen’ en ‘Serious Request’; hoe kijk u daarop terug?

Ik vind dat dit niet alleen in 2015 was, maar dat we dat ook hebben kunnen doortrekken naar 2016. Natuurlijk stond onze stad met ‘Serious Request’ landelijk in de belangstelling, kwamen er vele honderdduizenden bezoekers naar onze stad, en waren de inwoners van Heerlen trots op hun stad. Maar we moeten verder, en tot nu toe kunnen we in 2016 ook weer terugkijken op positieve ontwikkelingen en mooie evenementen voor onze stad. En al even vooruitkijkend, voor 2017 ligt er een bidboek met onze visie klaar en heeft de Provincie ons een aanzienlijke financiële bijdrage toegezegd voor de verdere ontwikkeling van onze stad.

Wat is uw visie op de ontwikkelingen op gebied van cultuur in Heerlen?

Heerlen groeit op cultureel gebied. We hebben qua infrastructuur haast alles in huis. Alleen een volwaardig filmhuis ontbreekt, maar misschien gaat dat lukken in de Royal. Daarnaast zie je dat we voor onze festivals ‘Cultura Nova’ en ‘Schrit_tmacher’ landelijke erkenning krijgen. Cultuur doet het al jaren goed, het blijft zelfs groeien. Ik verwacht ook veel van het thema ‘urban’: murals, IBE en Pro freestyle. Het zorgt voor een fris evenementenaanbod.

Wat kan en moet beter?

Wat beter moet, is dat cultuur nog meer de straat op moet. In een stad met veel gezinnen met achterstanden kan cultuur zich niet `verstoppen’ in gebouwen. We willen de mensen confronteren met cultuur, zoals de murals dat ook doen.

Even breder, wat vindt u in het algemeen van de ontwikkelingen in Heerlen?

Heerlen zit in de lift. Economisch met de smart services. Cultureel heb ik zojuist al even aangehaald, en het centrum krijgt een boost door een flinke investering. Daarnaast zijn we een sociale stad gebleven. De samenwerking met Landgraaf kan dat alleen maar gaan versterken.

U geeft aan dat na de problemen, mijnsluitingen en drugscriminaliteit, nu de opwaartse lijn is ingezet met de projecten Maankwartier en Schinkelkwadrant. Het Maankwartier is van start gegaan en al een eind op streek, maar het Schinkelkwadrant staat nog op een laag pitje…

Ik verwacht dat in het komende jaar de beslissingen genomen worden waarmee het Schinkelkwadrant echt tot ontwikkeling kan komen.

Wat vindt u van het politieke klimaat in Heerlen?

Het politieke klimaat kan beter. Ik vind dat er nog te veel in tegenstellingen gedacht wordt en te weinig aan een groter belang, namelijk de stad.

Hoe gaat u om met de toenemende kritiek en commentaren op de leegstand en de verpaupering van de stad?

Door deze niet te ontkennen: leegstand is een probleem, zoals in veel middelgrote steden. Maar we werken er aan: we halen actief vierkante meters uit de markt. Maar ook via Streetwise dat nieuwe ondernemers een kans geeft, en via de leegstandsverordening die vastgoedeigenaren meer op hun verantwoordelijkheden wijst.

Wat is het ideaal beeld van de stad Heerlen?

Een stad die sterk en sociaal is. Waar ieder kind een kans krijgt. Waar jongeren blijven wonen of naar terugkomen omdat er genoeg en interessante banen zijn.

Hoe kijkt u naar de oppositie van de gemeenteraad Heerlen?

Ieder raadslid is mij even lief.

Zien wij u weer terug bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen?

Ja, ik wil graag nog een periode doorgaan. Dat kan als wethouder zijn, of wanneer de stem van de kiezer anders beslist, ook als raadslid.

Even iets heel anders: Samson, Asscher of ….?

Samson. Ik laat mensen graag hun prestaties uitdragen en hun karwei afmaken.

 

En dan de vragen van …

Karakter?

Doorzetter, denker, slagvaardig en ongeduldig.

Levensmotto?

Leven en laten leven, tel je zegeningen, het leven is goed maar niet eerlijk.

Bewondering voor?

Che Guevara. Een echte strijder. En voor mensen die met beperkte middelen toch het beste weten te bereiken.

Spijt van?

Ik ben geen persoon van spijt. Dingen gaan zoals ze gaan!

Angst voor?

De dood, want het leven is echt prachtig.

Hobby’s?

Schaken, lezen en de Amerikaanse politiek.

Ambities?

De dingen afmaken die ik in gang heb gezet.

Ultieme doelstelling?

Gelukkig zijn.

Slechte eigenschap?

Ongeduldig zijn.

Ik krijg inspiratie van …?

Van mensen met energie, positivisme en passie.

Boek of film?

TV-series en boeken. Boek “De ontdekking van de hemel” van Harry Mulisch, en film “…And Justice For All” met Al Pacino.

Bioscoop, avondje stappen of etentje?

Etentje, samen met mijn vrouw Miriam.

Bier, water of wijntje?

Heel stellig: cola!

Wie zijn uw voorbeelden?

John F. Kennedy, Fidel Castro, Che Guevara; mensen die helden zijn maar waar ook een rauw randje aan zit. Maar ook John Lennon bijvoorbeeld.

Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Een bijzondere reis maken, naar de Paaseilanden of de Galapagoseilanden.

Beschuitje eten met?

De Paus, daar heb ik veel bewondering voor.

Waar zien wij u over 10 jaar?

Dan ben ik pas 50 jaar. In de Tweede Kamer!

Een mooie ambitie, als afsluiting van een hartelijk, open en eerlijk interview. We ontmoetten een man die ontspannen spreekt over zijn doelen, zijn visie, de stad en over zijn werk als wethouder.
Het was een bijzonder aangenaam gesprek met een mensen-mens, waarvoor onze dank aan Barry Braeken, wethouder gemeente Heerlen.

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties