Meer sterfgevallen in Zuyderland ziekenhuis dan verwacht

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Vergeleken met andere ziekenhuizen kwam bij Zuyderland in 2015 het aantal werkelijke sterfgevallen 10% hoger uit dan op basis van prognoses mocht worden verwacht. De zogenaamde HSMR-cijfers, die vandaag via diverse media naar buiten zijn gebracht, tonen aan dat het aantal sterfgevallen bij Zuyderland, met ziekenhuizen in onder andere Heerlen en Brunssum, boven het landelijk gemiddelde ligt.

Onderzoek

De Raad van Bestuur is vanzelfsprekend niet blij met deze uitkomst, en laat dan ook naarstig onderzoek doen naar de oorzaak of oorzaken van dit resultaat. Daartoe wordt een vijftigtal steekproefsgewijs gekozen dossiers opnieuw tegen het licht gehouden.

HSMR

Met HSMR (Hospital Standardized Mortality Ratio) wordt de werkelijke sterfte in een ziekenhuis vergeleken met de sterfte die op basis van de patiĆ«ntkenmerken zou mogen worden verwacht. Er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de leeftijd en het geslacht van de patiĆ«nt, maar ook met de complexiteit van het ziektebeeld. Daarmee is die aanpak een, relatief nieuwe, indicator voor ‘potentieel vermijdbare sterfte’.

Vanwege het complexe karakter van de cijfers gaven de Raad van Bestuur en de Medisch Specialisten vandaag hun reactie via een video, die u via deze link kunt bekijken.

Reacties

Cookieinstellingen