Celstraffen voor seksueel misbruik van minderjarige jongen

Vandaag zijn voor de rechtbank in Maastricht twee mannen uit Brunssum en Hoensbroek veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige jongen.
Een 67-jarige man uit Brunssum werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij heeft een 13-jarige jongen seksueel misbruikt en hem aangezet tot prostitutie.

Seksueel misbruik

Het misbruik bestond uit het seksueel binnendringen bij de jongen. Aan een andere man had de veroordeelde tevens toegezegd dat deze tegen betaling ook gebruik kon maken van de seksuele diensten van de jongen. Dat is diezelfde dag ook gebeurd. Beide feiten zijn door de man bekend.

Deels voorwaardelijke gevangenisstraf

De veroordeelde man uit Brunssum ziet het kwalijke van zijn handelen niet in. Om te voorkomen dat hij nogmaals de fout ingaat vond de rechtbank dat de man 12 maanden de cel in moet. Daarbovenop kwam nog een proeftijd van 5 jaar en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden. Daarnaast moet hij zich in de proeftijd laten behandelen en gaat de reclassering op zijn computer controleren of hij geen seksuele contacten met minderjarigen meer heeft, of minderjarigen aanzet tot prostitutie.
Ook dient hij de jongen een schadevergoeding te betalen van € 10.000,-.

Taakstraf

De andere man, die gebruik maakte van de seksuele diensten van de jongen, werd ook vandaag veroordeeld. Hij kreeg 1 dag gevangenisstraf en 180 uur taakstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk. De 52-jarige man uit Hoensbroek bekende de 13-jarige jongen seksueel te hebben misbruikt.

De man verklaarde dat hij niet uit was op (betaalde) seks met een minderjarig iemand. De rechtbank vond echter dat wanneer je (betaalde) seks wil hebben met iemand van wie wordt gezegd dat die 18 jaar is of die zelf zegt 18 jaar te zijn, je dan verplicht bent om zelf te onderzoeken of dat klopt. Dat heeft de man niet gedaan.

Hulp gezocht

Omdat de man zich erg voor zijn gedrag schaamt en inmiddels hulp heeft gezocht om herhaling in de toekomst te voorkomen, vond de rechtbank gevangenisstraf een te zware straf. Dit in afwijking van wat door de officier van justitie was geëist. De rechtbank vond een taakstraf in deze zaak het meest passend, maar dat was wettelijk gezien niet meer mogelijk. Met als gevolg dat de rechtbank de man een gevangenisstraf van 1 dag oplegde én een taakstraf, deels voorwaardelijk.
Ook deze man moet de jongen een schadevergoeding betalen, van € 5.000,-.

Reacties

Cookieinstellingen