Valse 50-eurobiljetten in omloop in Heerlen

Foto: Pixabay

In Heerlen is de afgelopen tijd diverse malen betaald met valse briefjes van 50 euro. De politie in Heerlen ontving diverse meldingen van fraude waarbij betaald werd of geprobeerd werd te betalen met een vals biljet van 50 euro, zo laat zij op Facebook weten.

Herkennen

Let daarom even goed op als betaald wordt met een ‘vijftigje’. In vervalste biljetten ontbreekt vaak het watermerk, dat zichtbaar moet zijn als je het biljet tegen het licht houdt. Ook het hologram is niet aanwezig, het in het biljet verwerkte symbool dat meebeweegt als je het bankbiljet kantelt.

App

De Nederlandse Bank heeft een gratis app ontwikkelt: de Echt of Vals+. Deze is voor zowel Android als iOS beschikbaar. Ook handig als je bijvoorbeeld iets verkoopt via een advertentie en de koper jou met een (50 euro) biljet betaalt.

Inleveren

Van het ontvangen van een vals biljet kunt u het beste aangifte doen bij de politie. Zij laten het valse biljet onderzoeken op bepaalde kenmerken. Ook kunnen valse biljetten bij de bank of de Nederlandse Bank worden ingeleverd. Voor vals geld krijgt u echter geen ‘echt’ geld terug.

Niet weer uitgeven

Mocht u een vals biljet ontvangen hebben, geef dat dan niet weer uit. Want door het opnieuw in roulatie brengen van de biljetten zadelt u iemand anders met het probleem op. Bovendien is het strafbaar (artikel 213 wetboek van Strafrecht, voor de fijnproevers).

Reacties