Vanavond opening Cultura Nova!

Wachtend op de première
Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Het befaamde Spaanse spektakelgezelschap La Fura dels Baus opent vanavond het 26ste festival Cultura Nova in Heerlen. Op en rond het Burgemeester van Grunsvenplein brengen zij vanaf 21.30 uur de grote openluchtvoorstelling ‘Aphrodite en het oordeel van Paris’, een Griekse mythe die handelt over macht, hebzucht, jaloezie en verleiding. Allemaal ingrediënten die ook nu nog in onze wereld leiden tot vertwijfeling, afgunst, twist en zelfs oorlog.
Het openingsspektakel is gratis toegankelijk, het weer belooft mee te werken, dus komt dat zien!

La Fura dels Baus

La Fura dels Baus is geen onbekende voor Cultura Nova, maar het is voor de eerste keer dat het Catalaanse gezelschap Cultura Nova opent. Enkele van hun meest spraakmakende voorstellingen als ‘MTM’, ‘Manes’ en ‘XXX’ waren eerder te zien tijdens het festival.

Samen met de artistieke en technische ploeg van La Fura dels Baus spelen ruim 80 amateurspelers uit Parkstad en de rest van Limburg mee aan het grootse openingsspektakel van Cultura Nova. Onder leiding van regisseur Pera Tantiñá ontvouwt zich vanavond de Griekse mythe tot een groots beeldend theatraal spektakel. Het is een aanklacht tegen geweld en oorlog en een oproep tot verdraagzaamheid en vrede, maar ook tot innerlijke vrede van de mens. De menselijke factor kan juist ook hoop en kracht geven en het verschil maken!

De mythe ‘Aphrodite en het oordeel van Paris’ in een notendop

Door Zeus’ toedoen wordt op de berg Olympus het huwelijk gevierd tussen Peleus en Nereïde Thetis. Een groots feest, voor alle goden en halfgoden. Alleen Eris, de godin van de twist, is niet uitgenodigd. Eris neemt wraak door een appel van goud op de feestdis te gooien met het opschrift: “Voor de mooiste”. De godinnen Hera, Athene en Aphrodite vinden ieder dat de gouden appel voor hen is bedoeld en er ontstaat ontzettende ruzie. Aan Zeus om te bepalen wie de mooiste is. Zeus laat de jonge Paris halen, hij moet het oordeel maar vellen. Hera belooft aan Paris de macht van rijkdom. Athene belooft hem krijgsroem en de diepste wijsheid. Aphrodite streelt zijn eigenliefde en belooft hem de mooiste vrouw op aarde: Helena. Aphrodite toont hem de geboorte van de mooie Helena, Paris wordt meteen verliefd en zwicht voor de verleidelijke voorstellen en beloftes van Aphrodite. Aphrodite viert groots haar overwinning met de hele mensheid!

Reacties

Cookieinstellingen