Doe ook mee aan de ‘tuinvlindertelling’ dit weekeinde

Foto: CC0 Public Domain

Om erachter te komen hoe het met de vlinders in de tuin gaat, houdt De Vlinderstichting op 5, 6 en 7 augustus de jaarlijkse tuinvlindertelling. Dankzij deze tellingen krijgt De Vlinderstichting een goed beeld van natuur in stad en dorp. Welke vlinder wordt dit jaar het meest gezien? Wordt het de dagpauwoog of gaat de atalanta weer met de eer strijken?

Atalanta

Uiteraard is het geen wedstrijd, maar het is wel boeiend om de tuinvlindertellingen vanaf 2009 op een rijtje te zetten en te kijken welke soorten de top-3 vormden. Het blijkt dan te gaan om 6 soorten. De atalanta heeft van die afgelopen zeven jaar maar liefst 6 keer de top gehaald. Slechts eenmaal, vorig jaar 2015, was hij ook daadwerkelijk de meest waargenomen vlinder. Het klein koolwitje heeft 5 jaar in de top-3 gestaan, maar nog nooit op nummer 1. Dagpauwoog en kleine vos 4 jaar, waarvan de kleine vos driemaal de meest gemelde vlinder was, de dagpauwoog maar eenmaal. Twee soorten behoorden slechts 1 keer bij de meest getelde vlinders. 2009, het eerste jaar van de tuinvlindertelling, was een zeer goed jaar voor de distelvlinder en hij was onbedreigd eerste in die telling. Een andere trekvlinder, de gamma-uil, stond in 2013 op de tweede plek.

Dagpauwoog

Als we kijken naar de losse waarnemingen van vlinders op Waarneming en Telmee in de afgelopen dagen, dan gooit de atalanta dit jaar ook weer hoge ogen, maar de distelvlinder lijkt aan een sterke opmars bezig. Ook de dagpauwoog maakt nog wel kans hoewel het lijkt alsof hij zijn piek al gehad heeft. Kleine vos zal geen aanspraak kunnen maken op een topklassering dit jaar, maar we laten ons graag verrassen.

Vlinders tellen

Spreekwoordelijk zou je schapen moeten tellen en vlinders in je buik moeten hebben, dus waarom dan nu vlinders tellen? Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. Dagvlinders reageren namelijk snel op het milieu en op klimaatverandering, dus die cijfers zijn belangrijk. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.
Mede daarom is in het eerste weekeinde van augustus de landelijke tuinvlindertelling. Van vrijdag tot en met zondag wordt dan in het hele land en ook in België bijgehouden welke vlinders er in de tuinen te zien zijn.

Tel mee

Meedoen aan de tuinvlindertelling is een relaxed klusje; je hoeft echt geen expert te zijn!
Kijk een kwartier in je tuin en geef door wat je ziet via vlindermee of de jaarrond tuintelling. Je kunt nu ook gratis de ‘Vlindermee’ app downloaden voor Android of voor iOs. Zowel op de site als in de app zitten handige functies om de vlindersoorten te herkennen, waaronder deze prima herkenningskaart (pdf,7 MB).

Tekst en bron: De Vlinderstichting

Reacties