Expositie van kunstenaars met verstandelijke beperking op de Promenade in Heerlen

Foto: Stichting Buitengewoon kunst met een Limburgs tintje

De Promenade in hartje Heerlen verandert op vrijdag 1 juli vanaf 13.00 uur in een atelier vol kunstwerken.

Zowel op de Promenade, als in winkels aan de Promenade. In de etalage van warenhuis Berden opent wethouder Barry Braeken van Heerlen om 15.00 uur een bijzondere expositie: de kunstwerken van 10 kunstenaars met een verstandelijke beperking.
Ook wordt een deel van de werken in de etalage van een leegstaand pand aan de Promenade geëxposeerd, naast ABN Amro.

De 10 kunstenaars verbleven afgelopen 12 en 13 april in Zuid-Limburg, om inspiratie op te doen voor hun kunstwerken. Ze werden daarvoor uitgenodigd door de stichting ‘Buitengewoon Kunst met een Limburgs tintje’. De kunstenaars bezochten de Limburgse kunstenaars Leon Sporck, Jo Havenith, de stad Maastricht en het Limburgse Heuvelland. Ze overnachtten in Hotel Vaalsbroek in Vaals.

30 kunstwerken

Die inspiratie hebben de kunstenaars de afgelopen weken vertaald in ruim 30 kunstwerken, die deze zomer op 3 plekken in Zuid-Limburg te zien zullen zijn, te beginnen op 1 juli in Heerlen. Op 2 oktober worden de 3 exposities afgesloten met een openbare veiling van alle kunstwerken in Kasteel Vaalsbroek.
De opbrengst van die veiling en de 3 exposities gaat naar alle deelnemende ateliers voor kunstenaars met een verstandelijke beperking.

Zelf schilderen

Bezoekers van de expositie in Heerlen mogen ook zelf ter plekke schilderen voor het goede doel. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele ‘mobiele kunstwerken’ op de Promenade. Bezoekers mogen die mobiele kunstwerken tegen een kleine donatie beschilderen. Verder is er muziek en zijn de drie stadsiconen van Heerlen aanwezig: Lange Lies, Lange Jan en De Vreemdeling.
De expositie wordt mede ondersteund door de organisatie Heerlen Mijnstad. De happening duurt tot ongeveer 17.00 uur.

De expositie aan de Promenade duurt tot en met 24 juli. Na de expositie in Heerlen volgen later deze zomer nog exposities in Vaals en Gulpen.

De stichting Buitengewoon Kunst bestaat uit een groep Limburgse ondernemers, op vrijwillige basis.
De stichting werkt nauw samen met de landelijke stichting ‘hetWerkvan’, die het werk van kunstenaars met een beperking onder de aandacht brengt van een zo groot mogelijk publiek. Deze stichting heeft de 10 kunstenaars voor het project in Limburg zorgvuldig geselecteerd.

Reacties