“Week van het Maankwartier”

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Je kon er niet omheen afgelopen week. Week 22 van 2016 stond in Heerlen absoluut in het teken van het Maankwartier. Maandag werd het eerste gedeelte van het complex officieel geopend en al gedeeltelijk in gebruik genomen, terwijl gisteren tijdens de Dag van de Bouw het publiek kennis kon nemen van wat er tot nu toe is gerealiseerd en wat er nog staat te gebeuren. En als een soort kers op de taart de presentatie van Michel Huisman afgelopen donderdag over zijn geesteskind.

Presentatie

Het was een zeer inspirerende en uiterst onderhoudende presentatie die Michel Huisman donderdagavond in de bijna geheel gevulde Royal gaf over de totstandkoming van vooral zijn idee voor het Maankwartier. Hoe hij ertoe kwam om als kunstenaar voor deze ‘donkere plek in Heerlen’ het heft in eigen hand te nemen en iets te gaan doen aan de teloorgang van ‘zijn Heerlen’. Een idee van een kunstenaar, wars van de conventies van de gangbare architectuur, waarvan het eerste deel nu werkelijkheid is geworden. Mede dankzij de bereidwillige medewerking van de gemeente, de woningcorporatie en de bouwbedrijven die ook wel iets zagen in zijn visionair plan.
Het Maankwartier zal de stad gaan veranderen, verwacht Huisman, en ook nadat de andere twee delen van het complex gereed zullen zijn moet het met de verdere ontwikkeling van Heerlen nog niet zijn gedaan. Het Maankwartier is immers geen eind- maar een beginpunt. Het begin van een andere beleving van de stad, van het omgaan met de openbare ruimte, van het beter kijken naar hoe we hiermee met z’n allen om zouden moeten gaan.

Officiële opening

Maandag al werd het eerste gedeelte, Maankwartier Noord, gedeeltelijk in gebruik genomen: ambtenaren van de gemeente Heerlen betrokken ‘s maandags het stadskantoor aan het Maanplein, evenals de collega-ambtenaren van het UWV die hier ook onderdak hebben gekregen.
Maandagavond werd het Maankwartier officieel geopend, met een knopdruk van 4 hoofdrolspelers. Natuurlijk de bedenker en ‘schatbewaarder’ van zijn creatie, kunstenaar Michel Huisman, met aan zijn zijde burgemeester Krewinkel en wethouder Braeken van de gemeente Heerlen, en directeur Kersjes van Weller Wonen.

Dinsdag 31 mei was het de beurt aan de kinderen van 2 basisscholen, zij kregen in het Maankwartier een workshop ‘planeten ontdekken’. Dat kon toen nog in redelijke rust, voordat de dag erop op 1 juni supermarkt Jumbo en discounter Action de deuren van hun nieuwe winkels in het Maankwartier openden voor het publiek.

Woningen

Vrijdag werd een modelwoning in het Maankwartier opengesteld voor belangstellenden. Want het Maankwartier is niet, zoals vooral door de tegenstanders van dit project wordt voorgeschoteld, een nieuw winkelcentrum, maar vooral een plek om te wonen. Om te zijn. Er komen in totaal 120 nieuwe woningen, nieuwe plek dus voor 120 huishoudens in hartje Heerlen. Het wordt “een kleine stad in een stad, een eigen realiteit.” Met een nieuw station, winkels en cafés, een hotel, kantoren, terrassen en woningen op verschillende bouwlagen.

Dag van de Bouw

Zaterdag 4 juni sloot deze speciale week speciaal af. In het kader van de Dag van de Bouw was het Maankwartier opengesteld voor alle belangstellenden. Maar liefst 6.500 mensen grepen deze buitenkans aan en namen een kijkje op de bouwplaats. Voor deze gelegenheid was ook de ‘plaat’ toegankelijk, het gedeelte over het spoor dat de fysieke verbinding vormt tussen noord en zuid, en waaronder Heerlen straks een prachtig nieuw station gaat krijgen. Aan de zuidzijde staan sinds kort twee bouwkranen, als aankondiging van verhoogde bouwactiviteit. Laat ze vooral opschieten met hun werk, we kunnen niet wachten…

IMG_20160530_162611Aanwinst

Zonder twijfel is het Maankwartier een aanwinst voor Heerlen. Als totaal bouwwerk de door Huisman gedroomde architectonische berg die noord en zuid van de stad Heerlen gaat verbinden. Maar laten we vooral ook verder kijken, op detailniveau, waaruit blijkt hoe de kunstenaar over ieder belevingsaspect heeft nagedacht. Over balkonleuningen, lampen, zitbanken, plantenbakken, balkonafscheidingen, de bomen op het plein en de cipressen op de balkons die er binnenkort gaan komen; ieder detail staat in het teken van het geheel.

Daarbij, als toegift, nog eens de Heliostaat. Een méér dan in het oog springend kunstwerk op het binnenplein dat, als een omgekeerde vuurtoren, het zonlicht ver boven het Maankwartier invangt en verder leidt naar de diepte van de parkeerkelders.

Laten we het Maankwartier vooral met z’n allen gaan omarmen, en vooral een kans geven. Het op een positieve manier onder een vergrootglas leggen, niet negatief zoals de feiten tot nu toe vooral de wereld in werden geslingerd. Niet meteen bij de eerste tegenslag, bij de eerste vernieling, bij de eerste lekkage of vertrekkende ondernemer of bewoner gaan roepen dat we dat altijd al geweten hadden.

Of we er ‘goud mee in handen hebben’ zoals onze burgervader van mening is zullen we moeten afwachten, maar het stemt in ieder geval zeer hoopvol.