Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen in Top-10 AD Misdaadmeter

Drie Limburgse gemeenten staan, net als in de vorige editie, in de Top-10 van de AD Misdaadmeter, de jaarlijkse ranglijst van het Algemeen Dagblad met de meest (on)veilige gemeenten in Nederland.

Maastricht heeft de ‘eer’ daarin het hoogste te scoren; net als vorig jaar neemt de Limburgse hoofdstad de tweede plaats in, ruim achter de nummer-1 positie van onze landelijke misdaad-hoofdstad Amsterdam en vlak voor nummer 3 Eindhoven.
Heerlen wisselde stuivertje met Den Haag en zakte één plaats naar positie 6 op de ranglijst, terwijl Sittard-Geleen haar Top-10 positie verstevigde door van de tiende plaats door te stijgen naar plek 8 van de meest onveilige gemeenten.
Wie in de regio Parkstad zo veilig mogelijk wil wonen zal naar Voerendaal moeten verhuizen. Deze gemeente weet in Nederland 196 onveiligere gemeentes voor zich en is daarmee tevens ruimschoots de minst ‘misdadige’ gemeente van Parkstad.

Autokraken

Ondanks het goede nieuws dat Heerlen niet meer in de Top-5 van deze criminele hitlijst terug te vinden is, moeten zeker autobezitters in deze gemeente nog geen hosanna gaan roepen.
Heerlen is op het gebied van autokraken (diefstal uit auto/motor) namelijk de lijstaanvoerder van onze provincie. In 2015 vonden er in Heerlen 782 autokraken plaats, ofwel 89,42 autokraken per 10.000 inwoners. Daarmee eindigt Heerlen ruim voor de drielandengemeente Vaals waar het autodievengilde weliswaar ‘maar’ 74 keer iets uit een auto stal, maar dat komt in deze kleine gemeente cijfermatig overeen met 76,9 autokraken per 10.000 inwoners, wat goed is voor een tweede plaats in de provinciale autokraakranglijst.

Drugsdelicten

Wie het vermoeden had dat Heerlen in onze provincie wel eens het hoogste zou kunnen scoren qua drugsdelicten heeft het mis.
Met 20,01 drugsdelicten per 10.000 inwoners bekleedt Heerlen slechts de tweede plaats, vlak achter de lijstaanvoerder. Dat is, toch enigszins verrassend, de gemeente Nuth, waar in 2015 20,1 drugsdelicten per 10.000 inwoners plaatsvonden. Om het beeld enigszins in reëlere proporties terug te zetten: dat komt overeen met 175 drugsdelicten in Heerlen en 31 in Nuth.

Statistieken Heerlen

Als we de cijfers van de gemeente Heerlen bezien valt het op, dat het aantal gemelde delicten bij 9 van de 10 gemeten aspecten beduidend minder is geworden.
Negatieve uitzondering in het rijtje is het aantal auto-/motordiefstallen, dat nam met 13% toe.

Onderstaand de gemelde aantallen delicten bij de politie van de gemeente Heerlen:

  1. Woninginbraak: 469
  2. Inbraak uit schuur/garage: 240
  3. Autokraak (diefstal uit auto/motor): 782
  4. Autodiefstal (diefstal van auto/motor): 286
  5. Zakkenrollen: 158
  6. Bedreiging: 243
  7. Mishandeling: 369
  8. Straatroof: 23
  9. Overval: 10
  10. Vernieling: 859

Gegevens

Voor het samenstellen van de AD Misdaadmeter gebruikte het dagblad de politiecijfers over 2015 van de hierboven bij de gemeente Heerlen genummerde 10 delicten.

Reacties