Limburgs Mooiste: side events voor jong en oud

Foto: Limburgs Mooiste

Was het bij de vorige edities van ‘Limburgs Mooiste’ vooral gezellig druk op de start- en finishlocatie, op het evenementenplein, de camping en de pleisterplaatsen langs de route, tijdens deze jubileumeditie van het wielerevenement is het in het héle centrum van Heerlen te merken dat ‘Limburgs Mooiste’ zijn vijfentwintigste verjaardag viert.

Centrum Heerlen blijft goed bereikbaar en toegankelijk

Jesse Linssen, directeur van ‘Limburgs Mooiste’: ‘Deze side events zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Zo is er 2 dagen lang een grote open-air fietsbeurs op het Schouwburgplein. Op het evenementenplein is er op vrijdagavond een Wielertheater met onder andere Michael Boogerd. De hele week is er een wielercafé in café Pelt.
Filmhuis de Spiegel heeft een speciaal filmprogramma. Op zaterdag is er op verschillende plekken in het centrum iets te doen. Op het Pancratiusplein is het NK Slowbiken, bij het voormalig winkelcentrum de Plu is een Pumptrack, bij de Bongerd staat een draaimolenfiets en kun je chalktrailen. Straatmuzikanten zorgen voor een extra gezellig sfeertje.
Het centrum blijft voor bezoekers goed bereikbaar en toegankelijk. Zij zullen geen hinder ondervinden van ons evenement.’

Regionale spin off: 3,5 miljoen euro

De deelnemers aan ‘Limburgs Mooiste’ komen uit het hele land, en 3% van het deelnemersveld komt uit het buitenland. Samen zijn ze goed voor ongeveer 18.500 overnachtingen in de regio.
Zuyd Hogeschool en VVV Zuid-Limburg becijferden dat de totale spin off voor de regio zo’n € 3.500.000,-  bedraagt.
Verenigingen leveren 550 vrijwilligers die meehelpen tijdens het evenement. Als beloning ontvangen de clubs een bedrag van € 90.000,- om de clubkas te spekken.
Ook de lokale ondernemers profiteren mee, de organisatie koopt voor zo’n € 400.000,- bij hen in.

Weetjes over 25 jaar ‘Limburgs Mooiste’

  • In 25 jaar reden 265.000 recreanten ‘Limburgs Mooiste’. Samen fietsten ze ruim 33 miljoen kilometers. Dat is 826 maal de aardbol rond.
  • Het aantal overwonnen hoogtemeters per editie is 20.000.000. Dat staat gelijk aan 20.000 keer de beklimming van de Alpe d’Huez.
  • De 15.000 deelnemers werken ieder jaar 30.000 boterkoekjes, 28.000 Snelle Jelles, 19.000 sinaasappels, 19.000 bananen, 19.000 krentenbollen, 5.000 plakken peperkoek en 1.000 liter sportdrank weg.
  • De organisatie van ‘Limburgs Mooiste’ neemt veel maatregelen om zwerfvuil te voorkomen, het is dan ook het eerste Nederlandse evenement dat het predicaat ‘Schoon Evenement’ van Stichting Nederland Schoon kreeg.

Reacties