Expositie Thermenmuseum toont de geheimen van Romeins badhuis in Heerlen

Foto: Thermenmuseum Heerlen

Vanaf begin mei is in het Thermenmuseum in Heerlen de nieuwe expositie ‘Het Badhuis ontbloot’ te zien. Deze expositie neemt de bezoeker mee in de wereld van de archeologie. Wat is archeologie, hoe werkten archeologen vroeger en op welke manier vindt tegenwoordig archeologisch onderzoek plaats? Aan de hand van vondsten, beeld en film worden de verschillende onderzoeksmethoden en -perioden toegelicht.

Actueel archeologisch onderzoek naar Romeins badhuis

‘Het Badhuis ontbloot’ is de eerste expositie in een reeks tentoonstellingen rondom het actuele archeologische onderzoek naar het Romeins badhuis in Heerlen. Dit onderzoek, geleid door dr. Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum, is erop gericht om alle schadeplekken in het 2000 jaar oude gebouw te repareren en het badhuis daarmee te behouden voor de toekomst.

Oudste stenen gebouw van Nederland?

Karen Jeneson: ‘Naast het restaureren van het badhuis gaan we nu ook proberen alle nog openstaande vragen rond het badhuis te beantwoorden. 75 jaar na de opgraving hebben we veel moderne onderzoeksmethoden waardoor we van allerlei vondsten nieuwe informatie kunnen krijgen. Daarnaast weten we dat veel van de vondsten uit het badhuis nog maar nauwelijks zijn bestudeerd. We hopen bijvoorbeeld een definitief antwoord te krijgen op de vraag hoe oud het badhuis is, of het misschien wel het oudste stenen gebouw van Nederland is? En we proberen in kaart te brengen wat het badhuis over Coriovallum zegt, het huidige Heerlen.’

Nieuwste technologieën

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. Zo is het badhuis onlangs compleet ingescand met een laserscanner. Karen Jeneson: ‘In de tentoonstelling leggen we uit hoe archeologen alle sporen en vondsten uit het verleden gebruiken om het verhaal van toen te reconstrueren. Daar horen traditionele methoden bij, zoals het bestuderen van aardewerk en munten, maar ook nieuwe technieken zoals de 3D-laserscan’.

Informatie

De expositie is interessant voor jong en oud. De jongste bezoekers kunnen zelf als archeoloog aan de slag met graven, puzzelen en speuren. De expositie is op dinsdag tot en met vrijdag te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 12.00 uur tot 17.00 uur.

De entree bedraagt € 7,75 voor volwassenen en € 6,75 voor jeugd van 4 tot 12 jaar.

Omdat het onderzoek betrekking heeft op de wortels van Heerlen, en dus op de identiteit van Heerlen en omstreken, ontvangen bezoekers bij hun eerste bezoek een pasje waarmee ze gedurende 2016 het museum gratis kunnen blijven bezoeken.

Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9, Heerlen, www.thermenmuseum.nl