Jubilerende voetbalvereniging RKHBS 100 jaar jong, dat wordt gevierd op Heerlerbaan

Wij zijn uitgenodigd door de voorzitter van RKHBS, André Scheffer, op het fraaie complex van de voetbalvereniging in Heerlerbaan. De ontvangst is hartelijk en het enthousiasme spettert ervan af als de voorzitter begint te vertellen over de voetbalvereniging, de leden, vrijwilligers, de structuur, het jubileumfeest ter ere van het 100-jarig bestaan en de band die de vereniging heeft met de wijk Heerlerbaan.

Wie is André Scheffer, voorzitter van RKHBS?

Ik ben in Rotterdam geboren, maar al op zeer jonge leeftijd met mijn ouders naar ‘het Zuiden’ getogen, naar Hulsberg, daar staat het ouderlijk huis nog steeds. Ik ben in Heerlen naar school gegaan en heb in deze stad ook stage gelopen. Opleiding HBO bouwkunde. Gehuwd met Marion, en samen hebben wij 2 kinderen, dochter Miral van 28 jaar die in Utrecht woont en zoon Ruben van 24 jaar die in Heerlen woont. Sinds 1982 wonen wij op de Heerlerbaan.

Maatschappelijke loopbaan?

Werkzaam bij de gemeente Nuth. In 1982 begonnen als inspecteur bouw- en woningtoezicht en nu ben ik beleidsmedewerker ruimte en samenleving. Ik houd mij, sinds 3 jaar, onder andere bezig met accommodatiebeleid en energie- en duurzaamheidsbeleid. Betrokken bij aanleg van kunstgrasvelden voor de hockey- en voetbalverenigingen in de gemeente.

Hoe bent u bij RKHBS betrokken geraakt?

Ik denk zoals vele vaders. Onze zoon Ruben ging voetballen bij de jeugd van RKHBS en als vader ging ik regelmatig kijken, en kwam zodoende in contact met andere vaders die ook naar hun zoon stonden te kijken. Hieruit is een groepje vaders ontstaan die jeugdleider of jeugdtrainer zijn geworden en dit jarenlang zijn blijven doen.

En dan wordt u voorzitter..?

Niet direct. Door mijn betrokkenheid, zoals zojuist aangegeven, kreeg ik steeds meer contacten. En toen er plannen werden gemaakt om onze huidige kantine in eigen beheer te gaan bouwen werd ik benaderd omdat ze op de hoogte waren van mijn achtergrond op het gebied van bouwkunde, en al snel zat in de commissie nieuwbouw accommodatie.
Wij zijn toen begonnen met de voorbereiding voor de bouw van dit prachtige gebouw dat later met enorm veel steun van heel veel vrijwilligers gerealiseerd is. Een enorme uitdaging voor alles en iedereen die RKHBS een warm hart toedroeg. In 2008 is het gebouw opgeleverd.
In eerste instantie zat ik in de commissie omdat deze uitdaging mooi invulling gaf aan een van mijn grootste passies, namelijk bouwkunde. En de volgende stap was toen ook snel gezet en trad ik toe tot het bestuur. De toenmalige voorzitter Pé Diederen werd wethouder in de gemeente Heerlen, en kon zijn functie van voorzitter hierdoor niet langer combineren, en werd ik in 2007 tot voorzitter gekozen.

Heeft u zelf ook gevoetbald?

Ja, maar niet lang. Ik heb gespeeld op het schoolteam en toen ik mij ging aanmelden bij de voetbalvereniging Hulsberg was daar een ledenstop. Ja ècht, dat woord bestond toen en is tegenwoordig ondenkbaar. Daarom ben ik toen maar begonnen met tennissen. Maar ik ben gek op het spelletje dat voetbal heet en alles erom heen.

Hoe zijn uw ervaringen als voorzitter?

Positief, ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Wat is er nu mooier dan tussen mensen zijn, samenwerken voor je vereniging, doelen bereiken en zien dat mensen plezier hebben bij onze vereniging. Mensen vertrouwen geven, dat alles geeft mij voldoening. Maar ook de binding met het maatschappelijk veld en de mensen van de Heerlerbaan, het gezamenlijk maatschappelijk belang. En het gezamenlijk nemen van initiatieven. Ik zit hier niet voor mijzelf, maar ik wil een bijdrage leveren aan de speerpunten.

Omschrijft u eens het huidige RKHBS…

RKHBS is een vereniging met 440 leden, verdeeld over senioren en junioren. Wij hebben alle teams goed bezet, een grote jeugdafdeling, en damesteams. Zoals het eruit ziet volgend seizoen waarschijnlijk zelfs 3 damesteams, waaronder een veterinnen! En een geweldige groep vrijwilligers, zonder deze mensen kan de vereniging niet draaien. Maar onder de noemer vrijwilligers vallen ook: de jeugdleiders, trainers, leiders senioren, ouders die een helpende hand uitsteken en al die anderen die op welke wijze dan ook ons ondersteunen. Chapeau!!!!
Daarnaast hebben wij bij RKHBS een transparant beleid, net zo transparant als ons clubgebouw, dat voor een groot gedeelte uit glas bestaat. Het is een uitdaging om dit zo te houden. Alert blijven op de ontwikkelingen, zowel aan de boven- (ouderen ) als aan de onderkant ( jeugd ). Daarom hebben wij, in samenwerking, op ons complex ook een petanqué vereniging. Dat geeft mensen de mogelijkheid om te ontspannen, terwijl het ledenaantal toeneemt en we al extra banen erbij hebben gekregen. Er is ook , als een soort rode draad, een visieplan geschreven, en onze jeugdafdeling heeft hetzelfde gedaan met hun jeugdplan. En nu weet ik wel, beleid bepalen is één, maar het uitvoeren en overbrengen is twéé. Maar ik durf te zeggen dat onze vereniging dat op een goede manier aan het invullen is. RKHBS is een vitale vereniging, en dat moet ook zo blijven; hiervoor is continuïteit heel erg belangrijk!

Met de continuïteit zit het wel goed , de vereniging bestaat 100 jaar, hoe ziet het programma eruit?

Aanstaande zaterdag 7 mei:

  • Voetbalwedstrijd oud-RKHBS vs oud-Roda JC.
  • Aansluitend jubileum & feestavond.
  • Uitreiking jubileumboek.

Zondag 8 juli:

  • Jubileum reünie.

Zaterdag 9 juli:

  • Lion King Trophy. Georganiseerd door de jongere generatie, de opbrengst gaat naar een goed doel.

Zondag 10 juli:

  • Verenigingsdag, een dag voor alle verenigingen van de Heerlerbaan, een dag waarop de verenigingen elkaar beter kunnen leren kennen en van daaruit elkaar mogelijk ook kunnen versterken. Wij als RKHBS willen dit graag met de verenigingen van Heerlerbaan delen. Want ons verenigingsgebouw is van de mensen van Heerlerbaan. Het zou mooi zijn als wij hiervan een traditie zouden kunnen maken.

En dan de vragen van …

1. Karakter?

Sociaal.

2. Levensmotto?

Met beide benen op de grond blijven staan en blijven genieten.

3. Bewondering voor?

Nelson Mandela, een man naar mijn hart!

4. Spijt van?

Nergens.

5. Etentje of avondje stappen?

Etentje.

6. Bier, water of wijntje?

Wijntje.

7. Trots op?

Onze kinderen.

8. Slechte eigenschap?

Ongeduldig.

9. Angst voor?

Nee, nergens.

10. Krijg inspiratie van?

Eerlijke mensen, mensen die presteren en plezier hebben.

11. Waar zien wij u over 10 jaar?

Nog steeds werkzaam bij de overheid met dezelfde passie en inzet. En nog steeds lid van RKHBS.

12. Wat zou u absoluut nóg eens willen doen?

Back–packen in Australië.

13. Met de kennis van nu wat zou u absoluut anders gedaan hebben?

Niet veel anders. Maar misschien vroeger meer verre reizen gemaakt hebben, reizen werkt voor mij sterk relativerend, dus goed.

14. Hobby’s?

Voetbalvereniging, reizen en muziek: Santana, the Eagles, Little River Band, Dire Straits en blues muziek.

15. Carnaval of vakantie?

Is niet zo moeilijk, vakantie!

16. Hekel aan?

Arrogantie !

17. Beschuitje eten met?

Halle Berry.

Bij het afscheid benadrukt André Scheffer dat de kracht van RKHBS in het totaalplaatje van de vereniging schuilt.

 

Tekst en interview: Hein Smith

Reacties