Woensdag 4 mei, Dodenherdenking Markt Hoensbroek

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Traditiegetrouw wordt in Hoensbroek aandacht besteed aan de Dodenherdenking, waarbij wethouder Martin de Beer namens het gemeentebestuur een krans zal leggen tijdens de ceremonie.

De organisatie van Dodenherdenking Hoensbroek is in handen van de 4 stichtingen Buurtgericht Werken in Hoensbroek (Nieuw Lotbroek, Centrum de Dem, Maria Gewande en Mariarade).

Scouting St. Christoffel en het Breuker Mannenkoor verlenen hun medewerking aan de plechtigheid. Dodenherdenking Hoensbroek start om 19.20 uur met een stille tocht van het Gemeenschapshuis Mariarade naar het oorlogsmonument bij de kleine Sint Jan. Daar vindt de plechtige herdenking plaats van 19.45 tot 20.30 uur.
Natuurlijk is het ook mogelijk om direct naar het monument te komen.
Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, staan een aantal stoelen opgesteld.

Hoensbroek

Om 19.45 uur start de plechtigheid in Hoensbroek met enkele korte bijdragen van het Breuker Mannenkoor. Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte terwijl de klokken van de Kleine Kerk van Sint Jan zullen luiden gevolgd door de Last Post, ten gehore gebracht door Maurice Costongs.

Ceremoniemeester Chris Tiekstra roept dan de genodigden op om de kransen en bloemstukken neer te leggen. Leden van Scouting St. Christoffel zullen hierbij assisteren. Daarna kunnen ook de burgers hun bloemstukken aan de voet van het standbeeld neerleggen. Na een overdenking door Pastoor Nevelstein en een korte toespraak door het gemeentebestuur worden ter afsluiting het Wilhelmus en het Limburgs Volkslied gezongen onder leiding van de leden van het Breuker Mannenkoor.

Na afloop staat er voor alle bezoekers een kopje koffie klaar in Amicitia.
Hier is iedereen van harte welkom.
Alle inwoners van Hoensbroek worden verzocht de nationale vlag van 18.00 tot 21.00 uur halfstok te hangen.

Traditie

Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats.
Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land 2 minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend, vrijheid vraagt verantwoordelijkheid en vrijheid maak je met elkaar. Dodenherdenking is een aansporing voor burgers, instellingen, overheden en bedrijven om zich actief in te zetten voor de vrijheid.