Vogels voeren in de lente?

Foto: Pixabay

Al denken de weergoden daar tot nu toe blijkbaar anders over, het is toch al dik een maand lente. De vogels zijn druk in de weer met nestelen en eieren leggen, en als die klus geklaard is zullen ze hun territorium moeten gaan verdedigen en hun jongen gaan grootbrengen. Een zwaar programma, dat een hoop energie kost.

Nu werd jarenlang geadviseerd om vogels in de lente helemaal niet bij te voeren. Met als reden dat jonge vogels veel zaden en noten niet goed kunnen verteren. Dat blijkt echter geen kwaad te kunnen, laat de Vogelbescherming weten. De ouders doen zich namelijk tegoed aan het moeilijker verteerbare voer, terwijl ze hun jongen voeden met insecten. Pas als er een totaal gebrek is aan natuurlijk voedsel bieden ze ook hun kroost zaden en noten aan.

Wilt u de vogels ook in de lente een handje blijven helpen, zorg er dan voor dat het voedsel nu meer kalk en eiwit bevat dan in de winter, en minder vet. Vetbollen en pinda’s schrapt u in het voorjaar dan ook beter van het menu, ook al omdat vet door de oplopende temperatuur ranzig kan worden. Tevens is het absoluut af te raden nog hele pinda’s te voeren in het voorjaar. Wanneer vogels de jongen hiermee voeren, kunnen ze er in stikken.

Insecten, rupsen en wormen zijn een bron van eiwitten. Vogels zullen daar altijd zelf naar op zoek gaan, ook al ligt er voer op uw voedertafel. Kalk zit in veel natuurlijk voedsel. Mocht u de vogels toch aan extra kalk willen helpen dan kunt u ze wat goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven. En geef ze in ieder geval géén melk!

U kunt de vogels dus het hele jaar bijvoeren. Ze zullen zich niet volproppen als hun honger gestild is, en evenmin verleren ze zelf voedsel te vinden.

Bron: Vogelbescherming