Archeologisch depot naar Heerlen of Venlo

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Heerlen en Venlo zijn de kandidaatsteden voor de huisvesting van het provinciaal archeologisch depot in combinatie met een restauratie-/onderzoeks-, onderwijs- en publieksfunctie. De Provincie Limburg onderzoekt momenteel de mogelijkheden van de daarvoor voorgedragen panden, de voormalige bibliotheek van Heerlen en het Museum Bommel van Dam in Venlo.

Omdat het huurcontract van het huidige archeologische depot in Maastricht afloopt is vorig jaar aan alle gemeenten gevraagd om een mogelijk nieuwe locatie aan te dragen waar de oudheidkundige vondsten niet alleen opgeslagen maar ook voor een breed publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Inmiddels vinden er ook serieuze gesprekken plaats met het toonaangevende restauratiebedrijf Restaura, dat zich wil verbinden aan het toekomstige depot.
Daarnaast worden de mogelijkheden voor een ‘archeohotspot’ onderzocht, waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen en bijvoorbeeld hun vondst kunnen laten dateren, zien hoe aardewerk hersteld wordt, of kunnen helpen bij het uitzoeken en sorteren van vondsten.

Het nieuwe depot moet uiterlijk in 2017 gereed zijn.