Vrijspraak voor ‘Dombo en de Kikker’ voor terroristische dreiging

Foto: Google Streetview

‘Dombo en de Kikker’ zijn vandaag door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken voor het dreigen met een terroristisch misdrijf. Ook het zonder noodzaak bellen van alarmnummer 112 kon niet worden bewezen.

De twee verdachten zorgden vorig jaar november, enkele dagen na de terroristische aanslag in Parijs vanuit het ‘koemest.info’-schuurtje langs de A2 bij Susteren voor de nodige consternatie en brachten daarmee een grootschalig politie-optreden compleet met arrestatieteam en de Explosieven Opruimingsdienst op de been.

Het enige wat de rechtbank in Maastricht bewezen achtte was dat het tweetal, Björn M. uit Brunssum en Milko V. uit Hoensbroek, professioneel vuurwerk bij zich hadden zonder dat ze daarvoor een vergunning hadden. Hiervoor kregen zij een geldboete van € 250,-.

Gevangenisstraf van 12 maanden geëist

De officier van justitie achtte deze feiten wettig en overtuigend bewezen en eiste daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een taakstraf van 200 uur.
Maar de rechtbank kon met de overlegde bewijsmiddelen niet vaststellen wié van de twee de 112-melding had gedaan. Omdat beide verdachten ontkenden dat zij de beller waren zouden zij alleen veroordeeld kunnen worden als bleek dat de verdachten sámen verantwoordelijk waren. Er zou dan een nauwe en bewuste samenwerking tussen beide verdachten moeten zijn geweest, waarbij beiden een ‘wezenlijke bijdrage aan het misdrijf’ moesten hebben gehad. De rechtbank vond daarvoor echter onvoldoende bewijs.

Reacties