Reconstructie muurfragment dat verwijst naar middeleeuws Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Daar waar lange tijd het oude mannetje met het fototoestel heeft gestaan is op het Pancratiusplein in Heerlen begonnen aan de reconstructie van een muurfragment dat verwijst naar middeleeuws Heerlen.

Vanaf maandag 11 april zijn er werkzaamheden voor een reconstructie van een muurfragment dat verwijst naar het middeleeuwse verleden van Heerlen. Dit gebeurt op het Pancratiusplein op een plek waar in 2006 een middeleeuwse walmuur archeologisch onderzocht werd.

Hier wordt een reconstructie van een stuk van de middeleeuwse walmuur gemaakt. Voor de reconstructie van het muurfragment wordt Kunradersteen gebruikt. Het materiaal wordt op het Pancratiusplein bewerkt en gemetseld tot een muurtje zoals dat er in de Middeleeuwen heeft uitgezien. Van dinsdag 12 april tot en met dinsdag 19 april wordt er gekapt en gemetseld.

Publiek mag meedoen

Op twee dagen, op dinsdag 19 april en zaterdag 23 april (tijdens de Jaarmarkt), van 10.00 tot 16.00 uur, kan het publiek meehelpen met kappen, onder deskundige begeleiding van de eigenaar van de Kunradersteengroeve. Mensen kunnen dus zelf ervaren hoe het is om steenhouwer te zijn.

Geschiedenis

Het Pancratiusplein vormde in de Middeleeuwen het hart van ‘Landsfort Herle’, een volledig ommuurde vesting waarvan de resten nog onder het plein liggen. Het landsfort bestond uit een handvol huizen, een versterkte kerk, een kerkhof en een versterkte woontoren, die nu bekend is onder de naam ‘Schelmentoren’.

Vervolg

Later dit jaar zal op dit muurfragment een schaalmodel van Heerlen rond 1400 worden geplaatst.
Met deze constructie wil gemeente Heerlen een deel van de geschiedenis zichtbaar maken.