Gyges en Briareus verkassen naar Polen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Bijna 10 jaar nadat in 2006 het ‘Windpark de Locht’ officieel geopend werd door toenmalige wethouder van Kerkrade Ralf Krewinkel, draaiden de gigawieken van de twee windmolens daar afgelopen weken hun laatste rondjes door de wind.

Naar Polen

Nadat een enorme mobiele kraan gisteren Gyges al kortwiekte door hem zijn 3-bladige rotor van 78 meter doorsnee te ontnemen, werd vandaag begonnen met de demontage van de metalen, 80 meter hoge mast.
Het bovenste gedeelte was rond twee uur vanmiddag naar beneden gehaald. Na verdere demontage zullen de onderdelen van de windturbines per diepladers naar Polen worden vervoerd. Daar zullen ze weer in elkaar worden gezet, wellicht in een wat winderigere omgeving dan op het snijvlak van Heerlen, Kerkrade en Aachen waar de twee windmolens na hun 10-jarige trouwe plichtsbetrachting niet langer rendabel werden bevonden.

Gyges en Briareus

Gyges legde dus vandaag definitief het loodje, Briareus zal de komende dagen niet aan dat zelfde lot kunnen ontkomen.
Misschien dat het anders was gelopen als de 2 windvangers uitgevoerd waren zoals hun mythologische naamgevers, de reuzenkinderen van Gaia en Uranus, met 50 koppen en 100 armen.

Briareus staat nog overeind ...
Briareus staat nog overeind …

Reacties