Paramedische zorg op maat, een team van specialisten staat voor u klaar!

Sinds kort is in de ‘Luciushof’ in Heerlen ‘ParaMedisch Centrum Heerlen’ gevestigd. Een team van specialisten staat daar voor u klaar om professionele en kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden. U kunt er terecht voor fysiotherapie, osteopathie, logopedie, ergotherapie, diëtisten en psychologie. Dit alles met de specialisatie in de oncologie, het behandelen van mensen met kanker. Zowel vóór, tijdens als ná het behandeltraject.

Heerlen.Nieuws.nl had een ontmoeting met een deel van het team van specialisten dat nu werkzaam is in dit unieke centrum. Het gehele team bestaat uit:

  • Ramon Meuwissen, osteopaat;
  • Daisy van Elteren en Gaby Waterval-Heins, oncologie en oedeem fysiotherapeuten;
  • Nadya Bonten, logopediste;
  • Linda Quaedvlieg, (oncologie) diëtiste;
  • Mariëlle Dautzenberg, GGZ (oncologie) psychologe;
  • Loes van Heel, ergotherapeute.

Hoe is dit centrum tot stand gekomen?

Wij zijn onderdeel van ParaMedisch Centrum Zuid, met de hoofdvestiging in Sittard waar het ooit allemaal begonnen is. Een aantal jaar geleden hebben we ook een vestiging in Heerlen geopend waar we kleinschalig begonnen met één behandelkamer. Al snel werd duidelijk dat deze locatie te klein werd. Niet alleen is het aantal oncologiepatiënten in de afgelopen jaren fors toegenomen, ook ontstond er een team van geschoolde specialisten dat samen de optimale zorg kon aanbieden en dus ruimte nodig had. In Sittard waren wij al gewend met het multidisciplinair samenwerken. Dit is de reden waarom wij in Heerlen verhuisd zijn. Een grotere locatie met meer behandelmogelijkheden onder één dak. En beide zaken zijn gerealiseerd, het team staat er, en de locatie is geopend.

Maar waarin onderscheiden jullie je van andere centra?

Voor zover wij weten is er binnen Heerlen geen eerstelijnscentrum gespecialiseerd in de oncologie. Bekend voor velen is Adelante in Hoensbroek, een revalidatie centrum waar in het verleden ‘Herstel en Balans’ werd aangeboden. Dat is een revalidatie instelling waar je pas mocht starten nádat alle behandelingen rondom de oncologie zijn afgerond. Onderzoek heeft echter aangetoond dat starten vóór en tijdens de behandelingen veel belangrijker is om vermoeidheid, misselijkheid en andere restklachten te verminderen.
Onze doelstelling is om persoonlijke zorg op maat aan te bieden. Het aanreiken van de juiste handvaten, in samenspraak met de patiënt, in de moeilijke tijd die zij doormaken. Mochten daarbij aanvullende behandelingen nodig zijn van een andere discipline, dan kunnen wij hiervoor zorgen want deze zijn actief in ons centrum. Belangrijk voor de patiënten is dat zij niet zelf op zoek hoeven te gaan en dat ze binnen hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Vooral dit laatste wordt door velen als zeer prettig ervaren.

Dan zijn jullie dus afhankelijk van de toeloop van patiënten?

Dat is juist. Momenteel worden patiënten doorverwezen via huisartsen, specialisten en eventueel de thuiszorg. Sinds onze opening, waarbij ook huisartsen en specialisten aanwezig waren, ontvangen wij steeds vaker patiënten die door deze behandelaars doorverwezen zijn. En dan zijn er nog de patiënten die ons rechtstreeks benaderen, een groep die gestaag groeit, met name ook de oncologische patiëntengroep.
Ook bezoeken wij organisaties en instellingen waar wij ons als ‘ParaMedisch Centrum Heerlen’ voorstellen en presenteren.

Jullie liggen midden in centrum van Heerlen, hoe is het met de bereikbaarheid?

Ons centrum is goed te bereiken, te voet of met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. De toegang tot ons behandelcentrum is optimaal, zeer rolstoelvriendelijk, elektrisch openslaande deuren, en een lift. En als de patiënten niet naar de praktijk kunnen komen, gaan wij op huisbezoek waar wij de patiënten ook behandelen.

Wat is jullie doel?

Heel duidelijk: het beste voor de patiënt! Wij zijn er voor de patiënten, geven ze individuele aandacht en individuele behandelingen. Het meedenken van ons met patiënten is ook essentieel. Vaak ontstaat er een vertrouwensband, patiënten willen hun verhaal kwijt en dat moet ook kunnen, en als wij ze met ons specialisme vanuit ons centrum kunnen helpen, dan doen wij dit ook. Wij nemen hiervoor de tijd die nodig is.

Zien jullie nu alleen nog maar oncologiepatiënten?

Nee. We zijn en blijven diëtiste, psycholoog, fysiotherapeut en osteopaat. Dus zeker blijven wij ook patiënten zien en behandelen die geen oncologische relatie hebben. Overigens kan niet alleen binnen de oncologie, maar ook bij andere letsels of aandoeningen een multidisciplinaire aanpak zeker een meerwaarde zijn.

Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe?

Wij zijn steeds bezig met het verzamelen van ervaringen, en die delen wij dan ook als groep. Wij willen verder kijken dan de grenzen van ons kunnen. Neem de nazorg. Wij merken dat in sommige gevallen niet wordt gekeken naar eventuele restklachten. Helaas is er vaak onvoldoende inhoudelijke kennis van de mogelijkheden van de nazorg. Wij pleiten daarom voor een pré-operatieve behandeling, die zeker toegevoegde waarde biedt, met name voor oncologische patiënten!
Een andere belangrijke ervaring is dat je eerlijk moet zijn tegenover je patiënten. Het temperen van de verwachtingen is zeer moeilijk, en je moet uitleggen dat ieder klein stapje een grote stap is binnen het revalidatietraject. Het is helaas niet altijd een goed nieuws show. En ons concept, het clusteren van specialisten, werkt en werpt zijn vruchten af voor de patiënten. Het feit dat zij op een vast adres en in een vertrouwde omgeving ook andere behandelingen kunnen krijgen blijkt drempelverlagend te zijn.

Het team bestaat uit specialisten, relatief jong, maar toch al jaren actief en gespecialiseerd.

‘Nou, wij zijn niet zo piepjong meer!’ reageren enkelen onmiddellijk en lachend, ‘maar een echte senior hebben wij niet in onze groep. En wat betreft ons specialisme, wij zullen ons altijd moeten blijven ontwikkelen en bijscholen. Specialisatie in bijvoorbeeld oncologie is een masteropleiding van 4 jaar die je ná je opleiding fysiotherapie volgt. Maar voor ons is en blijft het een mooie uitdaging, ook de bijscholingen en vervolgcursussen. Want de basis moet zijn dat je het werk wat je doet leuk en interessant vindt, dat je daar volledig achter staat en dat je er plezier in hebt. Alleen dan kun je iets betekenen voor je patiënten.

Dan volgt nog door Daisy, Ramon, Nadia, Linda, Mariëlle en Gaby een uitgebreid ‘college’ over wat hun specialiteiten precies inhouden en over hun unieke samenwerking. Indrukwekkend!

Wij nemen afscheid van een unieke groep mensen, een goed stel dat vol overtuiging met het totale team de gestelde doelen voor ‘ParaMedisch Centrum Heerlen’ wil gaan bereiken.
Wij wensen ze daarbij veel succes!

Vlnr: Nadya Bonten, Linda Quaedvlieg, Daisy van Elteren, Ramon Meuwissen. Niet op de foto: Gaby Waterval–Heins, Mariëlle Dautzenberg en Loes van Heel.
Vlnr: Nadya Bonten, Linda Quaedvlieg, Daisy van Elteren, Ramon Meuwissen.
Niet op de foto: Gaby Waterval–Heins, Mariëlle Dautzenberg en Loes van Heel.

Tekst en interview: Hein Smith