Roel Leers, ondernemend politicus

Onze gast van vandaag heeft ons uitgenodigd in het fraaie pand van Superstudios gelegen aan de Oliemolenstraat 60 in Heerlen. Deze sportieve Heerlenaar kwam in stijl de bocht om, nee niet in een auto maar op de fiets! Onze gast van vandaag is Roel Leers, fractievoorzitter van de partij Hart – Leers.

Wie is Roel Leers?

Ik ben 40 jaar geleden geboren in Heerlen, de stad waarin ik nog steeds woon. Niet getrouwd, maar vrijgezel. Opleidingen: ik begon op de Broederschool op de Molenberg, vervolgens de HAVO in Heerlen (Coriovallum college) en daarna de HEAO in Sittard.

Maatschappelijke loopbaan?

Ik ben eigenaar van Leisureland BV Heerlen. Ik begon met parallelimport van speelautomaten. Daarna ben ik gestart met het ontwikkelen van een speciale speelautomaat die ik in 2002 op de markt heb gebracht. In het centrum van Heerlen heb ik ook nog een amusementshal gehad. Mijn hart ligt ook nog steeds bij het amusement. En verder heb ik mijn leven lang vrijwilligerswerk gedaan. Daarnaast heb ik een grote interesse in de wereld van het onroerend goed, ik ben mij daarin gaan verdiepen en heb er veel over gelezen, zeer interessante kennis.

Bent u ondernemer of politicus?

Ik ben een ondernemend politicus. Waarvan akte! Ik ben van mening: voor afwachten is geen tijd, ik neem liever zelf initiatief en geef adviezen.

Hoe bent u in de politiek gekomen?

Bij de gemeente Heerlen was het plan opgekomen om een jeugdraad op te richten. Om te klankborden met de gemeente Heerlen. Ik werd uitgenodigd om mijn verhaal te komen vertellen en werd lid en plaatsvervangend voorzitter van die jeugdgemeenteraad. Maar door het opstappen van de voorzitter werd ik al vrij snel benoemd tot voorzitter. Een enorme ervaring en een zeer leuke tijd. Na verloop van tijd werd ik benaderd door diverse partijen met de vraag of ik lid wilde worden van een van deze partijen. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor de VVD, de toenmalige wethouder Houben (VVD) had mij benaderd. Na enkele jaren ben ik uit de partij gestapt omdat mijn mening niet strookte met de mening van de wethouder, en dat kon volgens de partij niet. Mijn mening was en is duidelijk: als je deelneemt aan het openbaar bestuur moet je uitkomen voor je eigen mening , tenslotte zit je er ook voor je achterban.
Ik ben toen, mede op veel adviezen van deskundigen, zelfstandig verder gegaan met mijn eigen onafhankelijke partij Hart – Leers. Dat was in 2009. En ik moet eerlijk bekennen dat ik nu beter mijn ei kwijt kan dan bij de landelijke partij. En op dit moment is onze partij met 3 man vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Heerlen.

U staat bekend om uw uitgesproken mening?

Dat klopt. Ik vind dat je daar niet voor moet wegduiken. Je mag gerust je mening ventileren, daarvoor zit je tenslotte ook in de raad. In mijn ogen weet je dan ook direct wat je aan de mensen hebt die dit ook doen.

Wat vindt u van het politieke klimaat in Heerlen?

Veel te afwachtend. Men laat de oren hangen naar één partij en dat is jammer. Vooral als je weet dat maar de helft van de mensen die mogen kiezen naar de stemlokalen gaat. De taak van ons zal worden om de andere helft ervan te overtuigen om bij de volgende verkiezingen wél te gaan stemmen. Ik ga dat doen door op te komen voor onze visie over onze stad, en die ook uit te dragen. Nogmaals, wij zitten in de raad voor het belang van de stad, de bewoners en onze achterban.

Is het niet frustrerend om in de oppositie te zitten?

Nee. Voor mij is dat helemaal niet frustrerend. Je moet staan voor je mening, uitkomen voor je verhaal, en weten waarover je praat! Plannen moet je zorgvuldig beoordelen, en als deze goed zijn voor de stad dan zullen wij die zeker ondersteunen.

Bent u het eens met de mening dat de inwoners van Heerlen te weinig geïnformeerd worden over de activiteiten binnen de gemeente?

Daarom ga ik, als het even kan, ook persoonlijk de wijken in. Laagdrempelig bereikbaar zijn vind ik belangrijk. Er leven natuurlijk tal van vragen bij de inwoners van Heerlen.
Bijvoorbeeld over hoe het nu verder gaat met het Schinkelkwadrant en wat de herbestemming ervan wordt?
Of het klopt dat in het Maankwartier de Jumbo nu geen 6.200 m² winkeloppervlakte gaat invullen maar nog slechts 2.000 m², wat betekent dat de Jumbo toch is gedecimeerd?
Welke grote winkels hebben toegezegd zich in het Maankwartier te zullen vestigen, en wat worden de publiekstrekkers daarbij?
Waarom komt de Primarkt nu niet naar Heerlen? Alles was toch in kannen en kruiken; men heeft de kansen laten lopen, en nu hebben we niets!
Wat gaat er gebeuren met het pand van V&D?
Hoe zit het met winkelcentrum ‘t Loon, en de verhalen dat de kans groot is dat dit over 5 jaar gesloopt gaat worden? En hoe zit het dan met de voorzieningen van de oudere inwoners van de stad?
De mooie plannen over de herinrichting van het Schouwburgplein, de bomen, de perken. Niets meer van vernomen, of het moet zijn dat de ‘koningslinde’ is gepland.
En dan de enorme leegstand in onze binnenstad. Hoe gaan we die aanpakken in Heerlen? De ene na de andere winkel gaat sluiten. Met het plaatsen van schilderijen in leegstaande panden alleen los je het probleem niet op. De inwoners vinden dat de stad enorm achteruit gaat, waarom dan nog meer nieuwbouw als je ook bestaande leegstaande panden kunt verbouwen?
En niet alleen de inwoners maken zich zorgen, ook de ondernemers!

Hoe ziet u de toekomst van Heerlen?

Er hangen donkere wolken boven de stad, en als niet snel een andere koers wordt gevaren zouden deze wolken wel eens uit kunnen barsten in een hevig onweer!

Wat is uw mening over het beleid?

Oogkleppen op en niet openstaan voor de bestwil van Heerlen; dat is mijn persoonlijke mening. Ik vind dat enorm jammer. Het is de bedoeling dat een deel van de ambtenaren verhuist naar het Maankwartier. Het UWV wordt dan weer onderverhuurder; dat is toch niet het creëren van oplossingen maar het verplaatsen van bestaande gegevens! Per saldo verdient niemand iets hiermee. En wat wordt de meerwaarde van de stad? Toch weinig, want de Jumbo hadden we al, de Gemeente hadden we al, en het UWV hadden we al. Wat komt er nieuw? Maar nogmaals, dit is mijn mening. Je creëert weer meer leegstand, de binnenstad verpaupert en is niet meer aantrekkelijk. En doe ook wat aan parkeerbeleid.
Nee, ik besef ook wel dat ik niet de goed-nieuws-show breng. En ook niet alles is slecht. Ik vind de ontwikkeling van de Bongerd, waar op dit moment verbouwd wordt, een zeer positieve zaak. En het feit dat de onderneming TK Maxx erin komt met een soort outlet-formule juich ik zeer toe.
We moeten ons in ieder geval niet monddood laten maken en er met z’n allen de schouders onder zetten en gezamenlijk werken aan de toekomst van onze stad. Laten we zoeken naar ‘meerwaardes’ voor de stad.

Een persoonlijk inkijkje:

1.Karakter?

Uiterst vriendelijk, open en direct, neem geen blad voor de mond, en hulpvaardig.

2. Levensmotto?

Vrolijk, ik sta positief in het leven, zie het zonnige hiervan in, en genieten.

3. Bewondering voor?

Voor iedereen die zich met hart en ziel inzet en enthousiast is.

4. Spijt van?

Van zaken die ik anders had willen doen, maar daar leer je ook weer van.

5. Angst voor?

Ik ben niet angstig aangelegd.

6. Trots op?

Dat ik positief in het leven sta en iedereen recht in de ogen kan kijken.

7. Krijg inspiratie van?

Heel veel zaken, mensen die mooie gebouwen ontwerpen, liedjes componeren of evenementen organiseren; och, eigenlijk bijna overal van.

8. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Helemaal niets, ik ben tevreden met wat ik heb.

9. Met de kennis van nu, wat zou u dan absoluut anders doen?

Sommige mensen nog vaker gewaarschuwd hebben, zodat de gemaakte fouten waren voorkomen. En minder snel iets geloven.

10. Slechte eigenschap?

Dat ik te graag verhalen vertel.

11. Etentje of avondje stappen?

Avondje stappen inclusief een etentje.

12. Boek – film – muziek?

Voor mij alle drie. Ik heb thuis nog een oude jukebox staan met mooie oude platen erin.

13. Waar zien wij u over 10 jaar?

In Heerlen, net zoals nu!

We hebben kennis gemaakt met een gedreven persoonlijkheid die precies weet wat hij wil. Iemand die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Maar die ook realist is en in zijn visie alles doet in het belang van de stad Heerlen en de inwoners. Maar ook een markante man die velen kennen als hij in de wijken van Heerlen loopt met de onafscheidelijke hond aan zijn zijde. Die zoals hij aangeeft niet van hem is maar van zijn broer. “Ik heb wél de lusten, maar mijn broer de lasten” sluit Roel Leers lachend af.

Tekst en interview: Hein Smith