Hannie Heine–van Dartel, raadslid en ondernemer

Eén keer Serious Request is niet voldoende om Heerlen weer op de kaart te zetten!

Wie is Hannie Heine?

Geboren op 3 juni 1955 in Eindhoven en op haar 3e levensjaar met haar ouders verhuisd naar Heerlen, waar ik nog steeds woonachtig ben. Gehuwd met Jo Heine en samen hebben we een dochter, Gaby van 26 jaar. Opleiding Atheneum A en diverse opleidingen. Beroep onderneemster. Begonnen met werken bij AMRO bank (3 jaar), daarna 10 jaar bij de gemeentebedrijven in Heerlen, gas- water en licht. Dan gemeente Heerlen, 3 jaar bij afdeling onroerend goed en daarna werkzaam op de markt waar ik via mijn man Jo terecht kwam. En dat doe ik nog altijd tot op de dag van vandaag, dus al ruim 30 jaar!

Naast uw werkzaamheden heeft u nog vele functies?!

Klopt, ik ben in 1996 gekozen tot voorzitter van Centrale Vereniging Ambulante Handel Limburg (CVAH ). Op 14 maart 2016 ben ik tijdens het congres gekozen tot lid centraal bestuur van CVAH. Ook ben ik actief als adviseur marktcommissie van diverse gemeentes, onder andere Maasbracht, Venlo, Landgraaf, Sittard/Geleen/Born en Roermond. En ik ben lid van de marktcommissies Heerlen en Maastricht. Daarnaast heb ik nog zitting in commissie bestuur en dienstverlening alsook in de commissie leefomgeving, én vice-voorzitter bij de wijkvereniging KCC`13.

En dan is er ook nog uw politieke loopbaan…

Ik ben lid geworden van het CDA omdat hun standpunten en programma mij erg aanspraken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1998 werd ik voor het eerst op de lijst gezet in mijn gemeente Heerlen en werd ik met voorkeurstemmen gekozen als lid van de gemeenteraad. Dus sinds 14 april 1998 zit ik in de gemeenteraad van Heerlen. En ik doe het werk als gemeenteraadslid nog met enorm veel plezier.

Waarom bent u in de politiek gegaan?

Op de markt komen vaak mensen naar mij toe die hun problemen vertellen en om advies vragen. Mijn drive is dan ook om deze mensen te helpen. Daarnaast kan ik mij zoals eerder gezegd goed vinden in de standpunten van mijn politieke partij, het CDA in Heerlen.

Alles bij elkaar een druk leven?

Dat kun je wel stellen. Maar als je plezier hebt in de zaken die je doet is dat geen probleem, een dag heeft tenslotte 24 uur. En wat is er nu mooier om mensen proberen te helpen. Doelen stellen in het leven is toch niet verkeerd!

Onderneemster of politica?

Beide, het één gaat goed samen met het ander. Dat heb ik al eerder verteld. En gezien de enorme teruggang van de bezoekers aan de markt in Heerlen en het omzetverlies wat hierdoor is ontstaan zal ik nog wel tot latere leeftijd moeten blijven werken, maar dat is voor mij geen probleem. Het mooiste is natuurlijk om dit te combineren met mijn activiteiten in de politiek.

Wat vindt u van het politieke klimaat in Heerlen?

Persoonlijk vind ik dat Heerlen een linkse stad is geworden. Sociale aangelegenheden en cultuur staan hoog in het vaandel en dat is ook goed zo. Ik vind dat wethouder Peter van Zutphen goed werk verricht. Maar voor de ondernemers in Heerlen wordt te weinig gedaan. Terwijl zij ook een belangrijke rol kunnen/moeten spelen binnen Heerlen. Maar in het huidige college zit geen enkele wethouder met een achtergrond als ondernemer en dat vind ik een gemis. De ondernemers worden vergeten.

Hoe ziet u de toekomst van de stad Heerlen?

In mijn ogen zal deze heel moeilijk worden. Alles is afhankelijk of het Maankwartier een succes wordt. Er is veel kritiek op het Maankwartier, maar toen er 11–12 jaar geleden besloten werd tot de bouw van het Maankwartier was de economische situatie veel beter. En was het toentertijd ook goed om in de stad te gaan vernieuwen. Alleen de tijden zijn enorm veranderd en dat kon niemand aan zien komen. Ik hoop dat Maankwartier een succes gaat worden! Maar er zullen nog veel belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Waar denkt u dan bijvoorbeeld aan?

Wat gaat er gebeuren met Schinkelkwartier nu de Primarkt niet naar Heerlen komt? Slopen? Ikzelf ben van mening ‘sloop het en maak er een mooi stadspark van’, in mijn ogen veel beter dan die leegstaande kolos die nou niet bepaald uitnodigend is. En het parkeerbeleid, de mensen blijven weg door de hoge parkeertarieven. Maar pak het aan, er zijn voorbeelden genoeg waar verlagen of zelfs niet betalen voor het parkeren heel goed werkt.
Laat de markt weer terug komen op de plek waar die altijd heeft gestaan, centraal in Heerlen op het marktplein. Een plek die iedereen weet te vinden. Ik weet niet hoe lang de huidige situatie houdbaar is, met name voor de mensen die er hun brood mee moeten verdienen. Ook zij zien de omzetten achteruit gaan. Nee, geen goede ontwikkeling.
En bijvoorbeeld de eigenaren van de winkelpanden verplichten om onderhoud te plegen aan de gebouwen, mooie schone panden zijn uitnodigend voor het winkelende publiek. En tot slot, wat te denken van onze trots, de Royal, aangekocht door de gemeente Heerlen. Wat gaat hiermee gebeuren ?

Veel punten, welke rol kan het CDA hierin spelen?

Ik hoop dat het CDA na de gemeenteraadverkiezingen deel kan nemen aan een coalitie want dan kun je mee sturen, als oppositie is dit niet altijd mogelijk.

Een persoonlijk inkijkje:

1. Karakter?

Strijdlustig, eerlijk, gedreven.

2. Levensmotto?

Door blijven gaan met alles wat je doet. Dan blijf je gezond.

3. Bewondering voor?

Collega’s op de markt die ondanks de slechte tijd zoveel moeite moeten doen om te overleven.

4. Spijt van?

Nee, van niets. Ik heb al mijn beslissingen bewust genomen.

5. Angst voor?

De toekomst. Deze week weer de aanslagen in Brussel, het komt steeds dichter bij. De rust is voorbij, er ontstaat wantrouwen en mensen gaan steeds meer achter de voordeur leven.

6. Trots op?

Bestuur CVAH Limburg waarvan ik 20 jaar voorzitter ben, de bestuursleden, en wat wij gezamenlijk bereikt hebben.

7. Ik krijg inspiratie van …?

Van de mensen die met hun problemen naar mij toekomen!

8. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Met de collega’s van de markt gezamenlijk, midden in het centrum, bij de winkels ons werk mogen doen.

9. Met de kennis van nu, wat zou anders doen?

Niets!

10. Slechte eigenschap?

Ik praat veel te snel. Lachend: Als mensen niet te lang willen vergaderen geven zij advies om mij het woord te laten voeren, dan zijn we sneller klaar.

11. Etentje of avondje stappen?

Etentje.

12. Boek, film of muziek?

Film, maar ik lees ook graag; alleen ontbreekt mij de tijd.

Tot slot, waar zien wij u over 10 jaar?

Nog steeds op de markt, wij zullen door deze slechte tijden veel langer moeten doorwerken; maar mijn buurman op de markt is 83 jaar en staat er nog steeds.
En natuurlijk hoop ik daarnaast ook nog politiek actief te zijn.

 

Tekst en interview: Hein Smith

Reacties