‘Effi Briest’ donderdag 17 maart in filmhuis De Spiegel

Donderdagavond 17 maart om 20.00 uur vertoont filmhuis De Spiegel de Duitse speelfilm ‘Effi Briest’.

Mede in het kader van de Boekenweek, die dit jaar ‘Duitsland’ als thema heeft, is aan de film een inleidende lezing verbonden van filmkenner Jos Hodenius, onder meer bekend van de cursusserie ‘Literatuur en Film’.

Verhaal

Het verhaal van de film ‘Effi Briest’ gaat terug naar Duitsland in de negentiende eeuw: de zeventienjarige Effi Briest sprankelt van levenslust als ze wordt uitgehuwelijkt aan een oudere hertog. Hij ziet haar als zijn trofee en neemt haar mee naar zijn huis in een saai provinciestadje. Daar blijkt hij weinig tijd voor haar te hebben en moet ze maar zien hoe de tijd door te komen. Dan ontmoet ze een jonge luitenant die haar uitdaagt en weer geluk brengt in haar leven.

Jaren later ontdekt haar man, de hertog, de liefdesbrieven van de twee. Hij daagt de luitenant uit voor een duel en zet zijn vrouw het huis uit. De beschaamde Effi is gedwongen op zichzelf te gaan wonen, wordt gemeden door de adellijke klasse en verstoten door haar familie.

Gelijknamig boek

De film is gemaakt naar het gelijknamige boek van Theodor Fontane. Hoe trouw moet een film zijn aan een roman? Omdat de feministische filmmaakster het oorspronkelijke einde niet vindt passen bij de huidige opvattingen, eindigt haar film met een tweede kans voor Effi. Dit in tegenstelling tot Fassbinder, die het verhaal ook verfilmde in 1974, maar dicht bij de roman bleef.

Entree: € 10,-; pashouders van het filmhuis en bibliotheek betalen € 7,50 entree.

 

Effi Briest
Duitsland, 2009 / 121 minuten
Regie: Hermine Huntgeburth
Met: Julia Jentsch en Sebastian Koch e.a.

Reacties

Cookieinstellingen