Internationale filmmakers vallen in de prijzen tijdens Dutch Mountain Film Festival

Foto: Paul Lahaye / DMFF

Op zondag 13 maart werd tijdens de finale van het Dutch Mountain Film Festival de prijs voor de meest artistieke en originele bergfilm – de DMFF Crossborder Award – uitgereikt aan de Poolse filmmaakster Eliza Kubarska.

Kubarska won de prijs – een bedrag van € 1500,- – voor haar productie K2 / Touching the Sky. De Italiaanse filmmaker Matteo Vettorel won met zijn film First Ascent Kunyang Chhish East de DMFF Jury Award, en de Poolse Julia Poplawska mocht dankzij haar Miejsce op 13 maart de Best Newcomer Award in ontvangst nemen.

DMFF Crossborder Award – Jury over de film

De K2 is de op één na hoogste berg ter wereld en klimtechnisch één van de allerzwaarste, waar veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Voor haar film K2 – Touching the Sky trok regisseur Eliza Kubarska, geboren in 1978 in Lodz en zelf ook alpinist, met een aantal nazaten van omgekomen klimmers naar de K2. Een zoektocht naar een allesbepalend moment in het verleden, de menselijke psyche en het ‘schuldige landschap’ dat hun ouders voor het laatst zagen. “Kubarska weet door de knappe montage, een kalme interviewtechniek en een bijzondere soundtrack de levens van de kinderen en de omgekomen ouders bij elkaar te brengen. De film komt ook voort uit haar eigen complexe dilemma; hoe verantwoord is het om als gepassioneerd alpinist een kinderwens te koesteren, in de wetenschap dat de beklimming van sommige bergen een Russische roulette van leven of dood zijn? Op onsentimentele doch diepmenselijke wijze weet Kubarska de pijn en het gemis van de achterblijvers weer te geven, en de toeschouwer mee te slepen in fundamentele vraagstukken van opoffering, liefde en de verscheurende keuze tussen het volgen van een alles-verterende passie of er –letterlijk – zijn voor een ander”, aldus de jury.
Kubarska won met de film de DMFF Crossborder Award, de prijs voor de meest artistieke en originele bergfilm. Aan de prijs is een bedrag van € 1500,- verbonden.

DMFF Jury Award

De jury van de DMFF Awards bekroonde op 13 maart de film First Ascent – Kunyang Chhish East met de DMFF Jury Award. De Italiaan Matteo Vettorel maakte een verhaal van kapotte vingers, vriendschap en plezier bij de eerste succesvolle beklimming van Kunyang Chhish East. De jury roemt de wijze waarop Vettorel, ondanks alle tegenslagen, nuchterheid, humor en relativeringsvermogen in de film heeft behouden. “De makers weten een indringend en geloofwaardig verhaal neer te zetten waar zowel klimmers als niet-klimmers zich in kunnen verplaatsen. Bovendien zijn de beelden van het landschap onvergetelijk.”

DMFF Best Newcomer Award

De Poolse Julia Poplawska mocht de DMFF Best Newcomer Award in ontvangst nemen voor haar film Miejsce (The Place). Poplawska volgt in haar documentaire de werknemers in een weerstation hooggelegen in het Tatra-gebergte. Volgens de jury is de film echter meer een kunstwerk dan een documentaire. “Een machtig miniatuur vol ingenieuze cameraconstructies, een prachtige soundtrack en een poëtische kracht die appelleert aan veel meer dan alleen de werkelijkheid van het weerstation. De subtiele spanning, af en toe een wezensvreemd element en de vragen omtrent tijd en ruimte geven deze documentaire het elan van een zinderend SF-avontuur.”

Eervolle vermeldingen in de categorie Best Newcomer waren voor de film Nini van Gigi Giustiniani (Italië) en voor de film Tom van de regisseurs Angel Esteban & Elena Goatelli (Italië).

Film Awards en de jury

De organisatie van het Dutch Mountain Film Festival ontving meer dan 150 inzendingen voor de DMFF Awards. Na een voorselectie door de organisatie zelf beoordeelde een deskundige jury de films en kende de prijzen toe. Dit jaar bestaat de jury uit Jean Bernard Koeman (B), beeldend kunstenaar, tentoonstellingsmaker en scenograaf; Rob Delsing (NL), docent storytelling in film bij de Faculty of Arts, Maastricht en Peter Daalder (NL), filmliefhebber en hoofdredacteur Hoogtelijn.

Met filmmakers in gesprek

Diverse filmmakers uit binnen- en buitenland gingen tijdens het festival in gesprek met het publiek over hun liefde voor bergen en hun films in het bijzonder. Filmmaker Frans Mouws vertelde over ‘De vergeten held – Sjef van Dongen’, een Nederlandse jongen die in 1928 hielp bij de internationale zoektocht naar generaal Nobile die in de strijd om als eerste de Noordpool te bereiken met zijn zeppelin was neergestort op het arctische pakijs. Een dag later gaf de Limburgse filmproducent Jo Dautzenberg een inleiding over de films van Marc Cornelissen uit Kerkrade. Vorig jaar kwam deze poolonderzoeker om het leven tijdens een expeditie. Ook Jan Salden, Arnaud Temme en Rob Delsing boden het filmpubliek meer achtergrond bij het DMFF filmprogramma. Naast films, lezingen, Q&A’s en ‘meet and greets’, toonde het Dutch Mountain Film Festival ook in workshops en tentoonstellingen, in het grensgebied in het uiterste zuiden van Limburg, prachtige, aangrijpende en hilarische verhalen van avonturiers, wetenschappers en andere bijzondere gewone mensen.

Grensoverschrijdend filmfestival

De uitreiking van de DMFF Awards vormde de finale van het Dutch Mountain Film Festival, een grensoverschrijdend, 8 dagen durend filmfestival waarin bergen de hoofdrol vervullen. Gedurende het festival werden meer dan 45 films, 22 Nederlandse premières – speelfilms, documentaires, filmverslagen en artistieke producties – van internationale filmmakers getoond op verschillende locaties in Heerlen, Kerkrade, Vijlen (Nederlands enige echte bergdorpje) en Aken (D).

Het DMFF wordt georganiseerd in het vlakste en meest dichtbevolkte deel van noordwest Europa, waar de bergen beginnen, aan de voet van het Rijnlands Leisteenplateau. Dit middelgebergte met toppen van gemiddeld 550 meter, strekt zich uit over Duitsland, België, Luxemburg en een klein stuk van Nederland; het uiterste zuiden van Limburg.

Het DMFF is een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het festival is lid van de International Alliance for Mountain Film, de organisatie ter promotie en bevordering van de berg cinematografie.