Provincie Limburg investeert miljoenen in fietsverbindingen

Foto: ClickFlashPhotos/Nicki Varkevisser/Foter.com/CC BY-SA

Voor fietsers in de regio Parkstad staan de komende jaren een vijftal projecten op de agenda die het fietsen veiliger, sneller, leuker, gemakkelijker én slimmer moeten maken. De Provincie heeft daar geld voor vrijgemaakt.

Zo wordt serieus gekeken naar de ontwikkeling van snelfietsroutes tussen Heerlen en Aken, tussen Kerkrade en Aken, tussen Heerlen en Sittard en tussen Heerlen en Valkenburg. Daarnaast staan 4 thematische fietsroutes in Parkstad op de planning, alsmede het project Mijnspoor in Heerlen. Tot slot zal een E-bike leensysteem voor Duitse studenten worden opgezet met locaties in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf.

Uitvoeringsprogramma Fiets 2016-2019

Limburgers moeten vaker de fiets pakken. Daarom investeert de Provincie Limburg de komende vier jaar € 24 miljoen in het Uitvoeringsprogramma Fiets 2016-2019. Gedeputeerde Staten hebben dit uitvoeringsprogramma onlangs vastgesteld. Fietsen in Limburg wordt nu nog veiliger, leuker én efficiënter.

Goede, veilige en snelle fietsverbindingen. Aantrekkelijke combinatiemogelijkheden van de fiets en het openbaar vervoer. Uitnodigende recreatieve fietsroutes door het Limburgse land en de grensstreek. Het gebruik van slimme verlichting op veelgebruikte fietsroutes. Prikkels om het fietsen te stimuleren. En goede data om het fietsbeleid te kunnen sturen. Dat is in het kort wat de Provincie met het Uitvoeringsprogramma Fiets 2016-2019 (, 4 MB) wil bereiken.

Grote ambities

Om de plannen uit te voeren is er een bedrag van € 24 miljoen nodig. Dit bedrag is inmiddels door Provinciale Staten goedgekeurd. Eric Geurts, gedeputeerde Mobiliteit, Stedelijke Ontwikkeling en Toerisme: “De ambities zijn groot. Ons doel is dat de Limburgers minstens net zo vaak de fiets pakken als de gemiddelde Nederlander. Fietsen is immers goed voor de gezondheid, het milieu én de economie.”

Goede infra en positieve prikkels

Uitvoeringsprogramma Fiets heeft zowel aandacht voor de ‘hardware’ als de ‘software’. Geurts: “In Fiets hebben we belangrijke, grote infrastructurele projecten opgenomen zoals de aanleg of uitbreiding van snelfietsroutes en recreatief -toeristische fietsroutes. We reserveren € 8 miljoen voor de veiligheid van de fietsers. Maar er wordt ook geld vrijgemaakt voor het stimuleren van het fietsgebruik door middel van een app voor de jeugd en het uitgeven van vouchers voor de aanschaf van een e-bike voor woon-werkverkeer. Maastricht Fietsstad 2016 wordt aangegrepen voor de fietspromotie. En om betrouwbare beleidsinformatie te verzamelen zal de Provincie het fietsmonitoringprogramma BikePRINT door ontwikkelen en met relevante gegevens vullen.”

Uitdaging

Samen met de 33 Limburgse gemeenten en de vijf Limburgse mobiliteitsregio’s heeft de Provincie de speerpunten uit het programma in concrete projecten vertaald. Geurts: “De uitvoering van de projecten is een uitdaging van formaat. Ze zijn echter wel haalbaar, dat is een belangrijk eis. Alleen onderdelen van het hoofdfietsnetwerk komen in aanmerking. Ook wordt er gekeken naar de economische meerwaarde van een project op het gebied van bijvoorbeeld toerisme, recreatie en sport. Regionale, bovenregionale en grensoverschrijdende fietsroutes hebben onze prioriteit. Bovendien moeten ze voor minimaal 50% door de regio en/of de gemeenten gefinancierd worden.”

Verbinding en synergie als kracht

De kracht van Uitvoeringsprogramma Fiets ligt in de verbinding die er gemaakt is met andere provinciale programma’s zoals Stedelijke Ontwikkeling, Sport, Overstappunten, Platteland in Ontwikkeling, Openbaar Vervoer en Toerisme en Recreatie. Geurts: “Dit uitvoeringsprogramma past uitstekend in het coalitieakkoord ‘In Limburg bereiken we meer’. We willen straks niet alleen een kwalitatief goed fietsnetwerk hebben, het moet ook optimaal gebruikt worden. Door synergie met andere programma’s te zoeken, bereiken we dat. Ik denk dat we het fietsen in Limburg zo veiliger, sneller, leuker, gemakkelijker én slimmer maken. En dat is pure winst voor de gezondheid van onze burgers, het milieu en de economie.”

Klik op het kaartje voor een vergroting.

034 kaartje UP Fiets_Met tekst_Jpg (3)