Vanaf Pasen vanuit de kerktoren van Vijlen het Heuvelland bewonderen

Foto: 1000 jaar VIjlen

Vanaf Pasen is de kerktoren van Vijlen opengesteld voor publiek. De openstelling is onderdeel van de activiteiten rond het 1000-jarig bestaan van het dorp. Nog nooit in de geschiedenis van de St. Martinuskerk was het mogelijk de 58 meter hoge toren te bezoeken. Bezoekers kunnen via een steile wenteltrap naar boven (en beneden) om te genieten van het majestueuze uitzicht over een prachtig stukje Zuid-Limburgs en ommelanden.

Als een baken steekt de toren van de St. Martinuskerk boven het omringende Heuvelland uit. Vanuit de toren, gelegen op 195,62 m hoogte, is vrijwel het hele Heuvelland te zien. In het kerkdorp Vijlen heeft de kerk altijd een centrale en verbindende plaats ingenomen voor de verspreid liggende ‘rotten’ (buurtschappen).

Historie

Het is niet bekend wanneer de eerste kerk op deze plaats werd gebouwd. De huidige neogotische hallenkerk werd gebouwd tussen 1860 en 1879 door de architect Carl Weber. De geschiedenis van Vijlen is ook nauw verbonden met de eeuwenoude abdij van Burtscheid, bij Aken. Duizend jaar geleden schonk Keizer Hendrik ll in 1016 de hoeve ‘Ulliam’ met de bijbehorende rechten aan deze abdij. Vandaar dat 2016 een feestjaar is voor de Vijlense bevolking.

Vanaf 27 maart tot en met 4 december geeft het Kerkbestuur van de St Martinusparochie en de Stichting Vijlen 1000-jaar iedereen de gelegenheid om de hoogstgelegen kerktoren van Nederland te bezoeken en te beklimmen.

De kerktoren is in 2016 geopend op alle zon-en feestdagen vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur.
De kosten bedragen €2,50 per persoon, kinderen in de basisschoolleeftijd betalen €1,00.

Reacties