DMFF: ‘Beyond Sleep’ vandaag en morgen in filmhuis De Spiegel

Foto: DMFF / Beyond sleep

Vanavond en morgenavond, beide dagen om 20.00 uur, valt in het kader van het Dutch Mountain Film Festival te genieten van de verfilming van ‘Nooit meer slapen’, het literaire meesterwerk van W.F. Hermans.

De eerste druk van deze inmiddels klassieke roman zag 50 jaar geleden het levenslicht, en beschrijft de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.
Het is een grandioos verhaal over de kracht van de natuur en de kracht van dromen.

Regisseur Boudewijn Koole

Voor regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) die ook het scenario schreef, was ‘Beyond Sleep’ een droom die werkelijkheid werd. “Dit ingenieuze boek als basis voor onze film is een enorme uitdaging. Ik ben trots dat ik het vertrouwen heb gekregen van de erven Hermans. Na een uitgebreide internationale zoektocht naar de beste hoofdrolspeler ben ik uitgekomen bij Reinout Scholten van Aschat. Hij heeft de potentie van een grote filmster. Ook met de Noorse cast prijs ik me zeer gelukkig. Alle 3 met veel internationale rollen op hun naam, alle 3 top cast.”

W.F. Hermans en film

Of Hermans deze verfilming goed had gevonden zullen we nooit weten. Naar alle waarschijnlijkheid niet, zoals hij bijna nooit tevreden is geweest over eerdere verfilmingen van zijn romans. Wellicht dat dit besloten lag in de levenslange fascinatie van Hermans door het verschijnsel film. Hij schreef veel over films, hij verwerkte films in zijn verhalen en schreef zelf filmscripts, die het nooit tot film brachten. Willem Otterspeer, de biograaf van W.F. Hermans, denkt dan ook dat “hij (W.F. Hermans) weer bezwaar zou hebben gehad. Maar dat hij dit toch de mooiste verfilming van zijn werk tot nu toe gevonden zou hebben.” (*)

Feest van herkenning voor de Hermans-lezer

Ofschoon het einde van de film anders is dan in de roman, en er ook een ander accent wordt gelegd op de thematiek (in het boek de ervaring van de onwerkelijkheid, de betekenisloosheid van alles, terwijl in de film het acceptatieproces van de hoofdpersoon en de worsteling met zichzelf centraal staat), is de verhaallijn gehandhaafd en bleef ook de dominante rol van het landschap in de film in tact. Ook komen de angst en achterdocht filmisch mooi tot hun recht.
De film is daarom “een feest van herkenning voor de Hermans-lezer. Met grote zorgvuldigheid is omgesprongen met details. De dominante rol van het landschap bleef intact, de achterdocht, de angst en de monomanie van de hoofdpersoon komen uitstekend tot hun recht.(…) Het landschap is overweldigend, maar ook heel mooi (dat witte mos op die donkere stenen, die donkere stenen in die zachtgroene toendra)” aldus Otterspeer.(*)

Gaat dat dus zien, vanavond of morgenavond.
Tickets, à € 7,50, kunt u hier bestellen.

(*) “Dit is wel/niet helemaal Hermans”, Willem Otterspeer, NRC.nl, 11 februari 2016