Bijzondere Romeinse vondst in Heerlen!

Foto: Gemeente Heerlen

Bij archeologisch onderzoek op bedrijventerrein Trilandis zijn crematiegraven aangetroffen buiten de grote nederzetting die in 2009 werd opgegraven. Dat is zeer bijzonder omdat hiermee in Zuid-Limburg voor het eerst een complete inheemse Romeinse nederzetting is gevonden.

In de Romeinse tijd werden doden gecremeerd en buiten de nederzetting begraven. De mooie grafgiften, als kruikjes, borden, glazen en karaffen, die zij meekregen zijn nu gevonden.

De Romeinse maatschappij bestond in Zuid-Limburg waarschijnlijk uit hogere, midden en lagere klassen. Tot nu toe waren wij met vondsten uit villa’s en vici, zoals de romeinse vicus Coriovallum (Heerlen) vooral geïnformeerd over de hogere en midden klassen. Met de nederzetting Heerlen-Trilandis komen voor het eerst ook de mensen uit deze ‘lagere klassen’ uitgebreid in beeld. Met deze nieuwe informatie over de huisbouw, de materiële cultuur en de grafrituelen van deze laagste klasse ontstaat een veel completer beeld van de Zuid-Limburgse samenleving gedurende de Romeinse tijd.

De locatie waar de grafvondsten zijn aangetroffen was in 2009 niet toegankelijk.
Daarom werd deze plek sinds 22 februari in opdracht van gemeente Heerlen onderzocht. De vondsten worden in kaart gebracht en later ondergebracht in het provinciaal archeologisch depot. Het terrein wordt nu vrijgegeven voor de verdere uitgifte van bedrijfskavels. Het uitgevoerde onderzoek heeft hierop geen invloed.