Heracles Almelo vanmiddag maatje te klein voor Roda JC

Met een 0-5 uitzege in Almelo heeft Roda JC dit weekeinde goede zaken gedaan. Zowel voor de moraal in de ploeg, als voor het puntentotaal in de ranglijst. Want nadat gisteren een aantal medestrijders in de degradatiestrijd belangrijke punten wisten binnen te slepen, stond Roda vanmiddag voor de lastige taak om punten te pakken bij Heracles.

De ploeg uit Almelo was deze competitie op 8 augustus 2015 de eerste tegenstander van Roda JC na terugkeer in de Eredivisie. In die openingswedstrijd in Kerkrade, die met 3-1 door de thuisploeg gewonnen werd, zette Roda JC – tot vanmiddag – zijn beste resultaat van deze competitieronde neer. Maar vervolgens verliep de competitie beduidend beter voor Heracles dan Roda JC, en had het team van coach Stegeman vanmiddag bij winst zelfs uitzicht op de derde plaats in de Eredivisie.

Sterke wedstrijd Roda JC

Roda JC begon sterk aan de wedstrijd tegen het afwachtend spelende Heracles, en kreeg in de vijfde minuut een eerste kans toen Peterson in de handen van Castro schoot. Daarna mikte Poepon een vrije trap precies op de lat. De openingstreffer van Roda kon niet uitblijven, en viel in de 28e minuut toen de vrijstaande Zhukov na een geweldige rush van Peterson op maat werd bediend en binnenschoof. In de 43e minuut verdubbelde Roda JC de stand, opnieuw door goed voorbereidend werk van Peterson. Zijn voorzet belandde bij Van Duinen die zich mooi vrij draaide en schitterend diagonaal binnenschoot: 0-2.

Ook na de rust kon Heracles voetballend geen potten breken. Er waren nog geen 5 minuten verstreken in de tweede helft toen Poepon in de rebound trefzeker was en hiermee gelijk het laatste sprankje hoop bij Heracles om de wedstrijd nog naar hand te kunnen zetten liet vervliegen. Poepon kopte in de 79e minuut vervolgens ook nog eens de 0-4 in, nadat enkele minuten eerder Van Hyfte al de paal had getroffen. Ngombo, door Darije Kalezic pas in de 85e minuut in het veld gebracht stelde in de blessuretijd tenslotte de 0-5 eindstand vast, waarmee de Belgische aanvaller zijn reputatie als superinvallerĀ opnieuw waarmaakte.

Doelsaldo

Met maar liefst 5 doelpunten erbij stelde Roda JC vandaag haar doelpuntenscore aanzienlijk naar boven bij. Van 21 naar 26 stuks gescoorde doelpunten, een stijging van bijna 25%. Waardoor Roda JC ook niet langer de rode lantaarn draagt in het rijtje van gescoorde doelpunten, al bedraagt die marge slechts 1 doelpunt op Excelsior en Cambuur.
Ook boekten de Kerkradenaren vandaag met het 0-5 eindresultaat de grootste uitoverwinning in de eredivisie sinds 25 mei 1986, toen ook uitgerekend Heracles de tegenstander was die met 1-8 onder de zoden geschoffeld werd.
En om de droefenis voor de ploeg uit Almelo cijfermatig nog groter te maken: de afgelopen 2 thuiswedstrijden kreeg de niet-te-benijden doelman van Heracles maar liefst 11 doelpunten om zijn oren. Vandaag de 5 van Roda, en al 6 stuks twee weken geleden in de met 3-6 verloren wedstrijd tegen AZ. Doelpunten zat te zien in Almelo dus.