Morgenavond ‘Heksetreffe’ in Heële Centrum

Als tegenhanger van de talrijke Oad Wieverbals en de Frauenfasnacht die traditioneel op de donderdag voor Vastelaovend rondom Heerlen worden gehouden, ontstond eind jaren 80 van vorige eeuw in café ’t Duuvelke in de Heerlense Gasthuisstraat het idee om een Heëlesje variant van dit vrouwenverkleedfeest te organiseren.

Gekozen werd voor een heks als symbool voor dit carnavalesk gebeuren. Niet alleen vanwege haar fabelachtig bondgenootschap met d’r duvel, maar ook om het feestje betaalbaar te houden en dus voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds die jaren zwermen daarom op de woensdag voor carnaval talrijke heksen door de Heerlense binnenstad.

Zo ook morgenavond, 3 februari. Vanaf 20.11 uur tot 2.00 uur ’s nachts kunnen de parkeergarages en fietsenstallingen dicht, want de bezem is het vervoermiddel waarmee de vliegende feeksen het centrum zullen aandoen.

Programma

Zoals ook de kleding in de loop der jaren is geëvalueerd van de eenvoudige zwarte puntmuts met aanplak puntneus tot de meest artistieke fantasieoutfits van kunstig gegrimeerde creaturen, zo is ook het programma met de tijd meegegaan en duidelijk geprofessiona- en gecommercialiseerd. Want het programma van dit jaar mag er wezen. Of het aan de magische krachten van de toverkollen heeft gelegen zullen we niet te weten komen, maar feit is dat tal van artiesten met naam het ‘Heëlesje heksen’ carnavalesk komen opluisteren. Want wat dacht u van Big Benny bij Bracke, Paul en Leo bij Pelt, Fabrizio bij De Kromme Toeter, Vee & Dee bij D’r Klinge, Erwin bij de Beerkompany, de Dörpsgekke bij Club Koko en Beppie Kraft bij Bijsmans?! Dat is toch een toverachtig programma.

Heks van het jaar

Sinds 2013 is het gebruikelijk uit alle deelnemende bezempilotes de ‘Heks van het jaar’ te kiezen. Gedurende de avond selecteert een geheim genootschap de 5 mooiste of origineelste heksen die in aanmerking komen voor deze ‘miss-broom’ titel, waarna rond 00.30 uur de prijsuitreiking plaatsvindt. Die is dit jaar bij café De Kromme Toeter waar alle heksen zich na middernacht zullen verzamelen.
Prins Joris I, de Winkbüller Sjtadsprins 2016 van Heerlen, heeft de zware en gevaarlijke taak uit de 5 uitverkorenen de ‘Heks van het Jaar’ te kiezen. Die 5 geselecteerde heksen mogen dan bovendien een leuke prijs in ontvangst nemen.

Voor velen is het Heksetreffe hèt carnavalsevenement van het jaar. Daarom mag deze traditie absoluut niet verloren gaan! Komt woensdag 3 februari dus allen naar Heerlen en laat het Heksetreffe ontbranden!
De eerste 250 heksen ontvangen een leuke gadget, dus zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Reacties