Actie voor betere doorstroom van mbo naar hbo

Foto: Lucho Carreno

De hogescholen en roc’s van Brabant, Limburg en Zeeland komen samen in actie voor een betere doorstroming van mbo naar hbo.

Ze ontwikkelen een programma dat mbo-studenten beter voorbereidt op de overstap. Het moet de voortijdige uitval van mbo’ers in het hbo sterk verminderen. Het komend schooljaar wordt een ‘Keuzedeel Voorbereiding hbo’ ontwikkeld, speciaal voor mbo-studenten die willen doorstuderen in het hoger beroepsonderwijs.

Het keuzeprogramma biedt in de eerste plaats mogelijkheden tot oriëntatie op de verschillende hbo-opleidingen en beroepen. Daarna kunnen mbo-studenten in de gekozen opleiding/sector een studieopdracht in het hbo gaan uitvoeren. Op die manier ervaren ze beter wat de verschillen zijn tussen mbo en hbo. Dit concentreert zich vooral op: hoger theoretisch gehalte, hoger studietempo, meer eigen initiatief en zelfstandiger werken. Een derde stap is dat ze ervaring opdoen met het werken in een projectgroep.

Invoering programma: 2017-2018

Alles bij elkaar is het keuzedeel goed voor 240 uren studie. Het programma wordt afgesloten met een toets. Invoering is voorzien met ingang van schooljaar 2017-2018. Studenten van opleidingen op mbo-niveau 4 kunnen het programma dan kiezen.

Duidelijkheid en ruimte

De afspraken zijn half januari 2016 ondertekend door bestuurders van 17 mbo- en hbo-scholen. Dat gebeurde bij het Summa College in Eindhoven. Petra van Lange, lid College van Bestuur van het Summa College, toont zich trots op het resultaat. “Het programma biedt een vast format dat de scholen wel enige ruimte voor eigen invulling geeft. Een combinatie dus van duidelijkheid aan de ene kant en eigenheid van studierichting of sector aan de andere kant.”

Geen verkorting

Voorzitter Jeanette Noordijk van het College van Bestuur van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch is ook blij met de afspraken. “We gaan dit gewoon uitvoeren in heel Zuid-Nederland.” Verkorting van de studieduur mbo-hbo hoeft wat haar betreft geen doelstelling te zijn. “Ik geloof niet meer zo in verkorting van leerwegen. Laten we maar gewoon streven naar een efficiënte doorstroom, zodat de mbo’ers goed terechtkomen in het hbo.” Secretaris Wicher Meijer van het College van Bestuur van NHTV in Breda gaf als aandachtspunt mee het bedrijfsleven uit de verschillende sectoren bij de uitwerking te betrekken.

Ondertekenaars

Het convenant is ondertekend door: Summa College, ROC Ter AA, ROC De Leijgraaf, SG De Rooi Pannen, Koning Willem I College, ROC Tilburg, ROC Rivor, Arcus College, Gilde Opleidingen, Leeuwenborgh Opleidingen, ROC West-Brabant, Scalda, Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool, NHTV, Hogeschool Zeeland, Zuyd Hogeschool.