Veertig dagen geen alcohol: als Big Benny het kan, dan…

Foto: ikpas.nl

De campagne Ik Pas, die oproept om tussen carnaval en Palmpasen 40 dagen geen alcohol te drinken, is in volle gang.

De grote Limburgse voetbalclubs scharen zich achter het initiatief en vaardigen ambassadeurs af: Kjield Knops namens MVV, Daryl Werker namens Roda JC en Roel Janssen als ambassadeur van Fortuna. Ook in het entertainment circuit heeft de eerste prominent de handschoen opgepakt: volkszanger Big Benny durft het aan en laat vanaf 10 februari tijdelijk de drank staan.

IkPas is de Nederlandse versie van Dry January in Engeland en OcSober in Australië. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: daag jezelf uit en drink tijdelijk geen alcohol. Begin het jaar fris en ontdek wat het met je doet; misschien drink je onbewust meer dan je dacht. Wie zich op de site ikpas.nl aanmeld ontvangt gedurende de veertig dagen motiverende mails en lekker non-alcoholische drank-tips

Nieuw dit jaar is de kaart waarmee kinderen hun ouders kunnen uitdagen (zie foto). Onder het motto ‘Ben jij het goede voorbeeld voor mij?’ wordt aan ouders gevraagd of ze 40 dagen niet willen drinken. Op de kaart wordt vastgelegd wat op Palmzondag de beloning is en wat de strafmaatregel bij een tussentijds biertje of borrel. Ook de eventuele tegenprestatie van de zoon of dochter komt ter sprake, bijvoorbeeld 40 dagen geen energiedrankjes. Alle basis- en vo-scholen hebben de kaart inmiddels ontvangen.

De campagne vindt in het hele land plaats, maar wordt in Zuid-Limburg door Mondriaan Verslavingspreventie georganiseerd. De ggz-instelling weet zich daarbij gesteund door GGD Zuid-Limburg, Maastricht UMC+ en Zuyderland Ziekenhuis. Allen hebben ambassadeurs afgevaardigd. Voor Mondriaan is dat bestuurslid Julliëtte van Eerd.

De campagne Ik Pas werd vorig jaar voor het eerst in Limburg uitgerold. Deelnemers kwamen er tijdens die eerste editie achter dat ze vóór hun ‘drooglegging’ onbewust één of meerdere glazen alcohol per dag hadden dronken. Na afloop doorbraken velen dat vaste patroon. Ook merkten ze tijdens de 40 dagen periode positieve lichamelijke veranderingen: de deelnemers voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Meer weten? Kijk op www.ikpas.nl.

ikpas_2

Reacties