Vanaf 1 februari ‘milieusticker’ verplicht in centrum van Aachen

Foto: © Stadt Aachen

Bij een bezoekje aan Aachen per auto heeft u vanaf 1 februari een ‘milieusticker’ nodig. Als u tenminste tot in het centrum van Aachen wilt rijden.

De zogenaamde ‘buitenring’ is vanaf die datum de grens van de nieuwe Umweltzone (zie bijgevoegde afbeelding); wilt u verder met uw auto het centrum van Aachen in dan moet de milieusticker op de binnenkant van uw voorruit zitten anders riskeert u een boete van € 108,50  (€ 80,- boete en € 28,50 administratiekosten).

umweltzone_1111

‘Umweltzone’ Aachen

Vooropgesteld: het idee van de Umweltzone komt niet van het stadsbestuur of gemeenteraad van Aachen. Als het aan de lokale politici en ambtenaren had gelegen was de instelling van een milieuzone er zelfs helemaal niet gekomen. Tijdens een bijeenkomst die de stad Aachen deze week speciaal voor de Nederlandse media organiseerde en waar welgeteld 2 personen op af waren gekomen, spraken zij haast verontschuldigende woorden naar de 2 buurlanden en aangrenzende regio’s voor deze vorm van ‘overlast’ die de bezoekers nu te verwerken krijgen.

Drielandenpunt

“Juist vanwege onze geografische ligging nabij het drielandenpunt hebben we de invoering van deze maatregel zo lang mogelijk proberen uit te stellen”, verklaart Klaus Meiners, plaatsvervangend afdelingshoofd Milieuzaken. Puur vanwege de mogelijke barrière die een dergelijke maatregel voor de buitenlandse bezoekers aan Aachen opwerpt, en het geringe effect dat deze maatregel in de ogen van Meiners heeft op de algehele verbetering van de luchtkwaliteit. En dan met name op de daarin aanwezige hoeveelheid ‘fijnstof’ waar het hier in wezen om te doen is. Aachen heeft de laatste jaren al enorm veel gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren, en is daar nog steeds mee bezig. “We nemen tal van maatregelen om vooral de dagelijkse pendelaars op een andere manier naar het centrum te krijgen. We stimuleren het gebruik van de fiets, van het openbaar vervoer, en van milieuvriendelijke auto’s die door meerdere personen gebruikt kunnen worden.” Maar wil je daarnaast echt substantiële verbetering van de luchtkwaliteit krijgen, zo zegt hij, dan zijn er andere maatregelen nodig die door de hogere politieke echelons opgelegd moeten worden.

Milieuzone, ook geldend voor buitenlandse bezoekers

De invoering van de milieuzone was echter onontkoombaar. De EU wil dat alle mogelijke maatregelen genomen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren, en het instellen van een Umweltzone maakt daar deel van uit. Per 1 februari wordt dit dus ook de realiteit in Aachen, waar overigens al 92% van de inwoners een ‘Feinstaubplakette’ op de voorruit heeft zitten.

Vanaf die datum zullen ook buitenlandse bezoekers aan Aachen in het bezit moeten zijn van een ‘groene sticker’, want voor auto’s met buitenlandse kentekens kan geen uitzondering worden gemaakt. Zonder een sticker is een buitenlandse bezoeker in overtreding en loopt hij /zij kans op een fikse boete.
“Het is niet zo dat we de handhavingsteams zullen uitbreiden om extra te kunnen controleren”, laat de woordvoerder weten. “Maar er wordt natuurlijk wel op gelet door de huidige teams, en geverbaliseerd als er geen sticker aanwezig is. Dat gebeurt overigens alleen in openbaar gebied, en dus niet in de diverse parkeergarages die eigendom zijn van private partijen.”

Uitzonderingen

Er zijn bepaalde categorieën voertuigen die géén milieusticker hoeven te hebben. Het voert te ver om hier alle uitzonderingen te benoemen, maar de belangrijkste categorieën zijn motoren, auto’s van mindervaliden, en oldtimers.

  • Motoren zijn vrijgesteld van het voeren van een milieusticker, evenals brom- en snorfietsen, scooters en tractors of ander landbouwverkeer.
  • Bent u in het bezit van een geldige gehandicaptenparkeerkaart dan hoeft uw auto ook niet voorzien te worden van een milieusticker. U moet dan wel aan de daarbij behorende voorwaarden voldoen, dus als een auto een passagierskaart voert dan mag deze alleen zonder sticker het centrum van Aachen in als de mindervalide er ook zelf als passagier inzit. U kunt het beste een Europese Gehandicaptenparkeerkaart voeren.
  • Een andere uitzondering vormt de categorie oldtimers. Auto’s die in Nederland officieel als oldtimer zijn erkend hoeven evenmin een milieusticker aan te schaffen als ze door het centrum van Aachen willen paraderen. Deze kunnen dat het beste kenbaar maken door de zogenaamde donkerblauwe kentekenplaten op de automobiel te voeren.

Milieusticker aanschaffen

Behoort u niet tot deze uitzonderingsgevallen, dan is het aanschaffen van een milieusticker een van de oplossingen als u met uw auto in de binnenstad van Aachen moet zijn. Het vergt weliswaar enige administratieve rompslomp, maar het is een eenmalige geringe investering voor het vignet dat voor altijd op uw ruit blijft en bovendien geldig is voor álle milieuzones in Duitsland.
De sticker is via verschillende kanalen via internet verkrijgbaar, maar u kunt de sticker ook via de ANWB bestellen. De kosten hiervoor bedragen als lid € 13,95, als niet-lid betaalt u € 14,95; u moet de sticker persoonlijk in de winkel aanvragen waarna de sticker binnen 5 werkdagen thuisgestuurd wordt. Vergeet niet het kentekenbewijs van de auto mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker.

De meest goedkope manier is echter om de sticker in Aachen te kopen en meteen mee te nemen. Kost minder geld, maar wel iets meer moeite. Dat kan bij vestigingen van bijvoorbeeld de DEKRA, de TÜV, de GTÜ, geautoriseerde garagebedrijven en bij het Straßenverkehrsamt.
De TÜV, in een zijstraat van de Krefelder Straße, is het eenvoudigst bereikbaar. En blijkt ook het goedkoopste. U betaalt hier € 5,50 voor de groene sticker. Bij DEKRA moest € 10,- betaald worden, tenminste voor buitenlandse auto’s.
Neem ook hier altijd de juiste papieren mee, en check van tevoren even de openingstijden. Denk ook, vooral in deze tijd van het jaar, aan het voeren van winterbanden als de weersomstandigheden dat vereisen.

Waar aanbrengen?

De sticker moet u aan de binnenzijde van de voorruit plakken, aan de passagierskant onderaan de ruit. Zodat deze van buitenaf goed zichtbaar is, en deze het gezichtsveld van de bestuurder niet belemmert. De milieusticker kan maar 1 keer worden aangebracht en niet onbeschadigd van de voorruit worden verwijderd. Gaat uw ruit kapot en moet die worden vervangen, dan moet u een nieuwe sticker aanschaffen. De folie aan de achterzijde van de sticker moet u bij uw autopapieren/kentekenbewijs bewaren.

Park & Ride

Overigens biedt de stad Aachen nog een aardig alternatief om het stadscentrum te bezoeken zonder dat u daarbij de Umweltzone hoeft te ‘berijden’. Op een viertal plaatsen aan de rand van de Umweltzone zijn Park & Ride plaatsen aangelegd. Voor bezoekers uit Nederland zijn daarbij de P+R Westfriedhof (aan de Vaalser Straße, ongeveer 2 km na grensovergang Vaals) en P+R Parkhaus Tivoli (naast het Tivoli-Stadion aan de Krefelderstraße) daarvoor de meest aangewezen plaatsen.
Voor € 5,- kunt u hier uw auto parkeren en krijgt u bovendien voor maximaal 5 personen een busretour naar één bepaalde plek in Aachen, het centrum bijvoorbeeld. Klik hier voor meer informatie.

Reacties