Stichting Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg opgericht

Foto: Wikipedia

Op initiatief van het provinciaal bestuur van Limburg is een Stichting opgericht die in noodsituaties eventuele schade aan woningen als gevolg van stijgend mijnwater kan vergoeden.

Voorzitter is de heer mr. Jan de Wit, voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer. De Stichting neemt verzoeken om een schadevergoeding in behandeling mits sprake is van een ernstige situatie waarbij de veiligheid van wonen in het geding is. De Stichting heeft daarvoor een schaderegeling opgesteld met procedures en criteria voor een correcte afwikkeling van een verzoek om schadevergoeding.

Woningschade als gevolg van mijnbouw

Sommige inwoners van de voormalig mijnstreken in Limburg hebben schade aan hun woning door beweging van de bodem die is veroorzaakt door mijnbouwwerken. Die schade is bijvoorbeeld zichtbaar bij scheurvorming of verzakkingen aan woningen. Ook het geleidelijk vollopen van mijnen met mijnwater sinds het staken van het oppompen van dat mijnwater in 1994, heeft geleid tot schade.

De (rechtsopvolgers van de) voormalige exploitanten van die mijnbouwwerken maar ook de Staat der Nederlanden zijn niet bereid om aansprakelijkheid voor het ontstaan van die schade te erkennen en te vergoeden. Volgens de minister van Economische Zaken zou er sprake zijn verjaring van deze claims. De 12 gemeenten in Parkstad en de Westelijke Mijnstreek en de Provincie hebben dit standpunt bestreden. Daarom zijn zij een gerechtelijke procedure gestart die hierover uitkomst moet bieden. Verwacht wordt dat in de loop van 2016 een onherroepelijke uitspraak van de rechter bekend is.

Intussen heeft de minister opdracht gegeven tot het instellen van een technisch onderzoek naar de mogelijke na-ijlende gevolgen van de vroegere steenkoolwinning in Zuid-Limburg. Medio 2016 worden de resultaten van het onderzoek verwacht. Voor de tussenliggende periode heeft de minister geld toegezegd ter tegemoetkoming aan de meest schrijnende schadegevallen waar de veiligheid van wonen in het geding is. Dat geld is samen met bijdragen van de Provincie Limburg en de gemeenten in de voormalige mijnstreken in een calamiteitenfonds gestort dat de Stichting beheert. In dat fonds zit nu 2 miljoen euro.

Voor gevallen waarin de veiligheid van wonen door bijvoorbeeld scheurvorming of verzakking niet meer is gewaarborgd, kunnen uit dat fonds bijdragen worden verstrekt voor bouwtechnische voorzieningen.

Zowel de eigenaar bewoner als de huurder kan een aanvrage indienen. Een huurder dient dan wel een verklaring van de eigenaar te overleggen dat deze instemt met de aanvrage.

Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van de Stichting.