Nieuwjaarsborrel ‘Roze Plussers’ Parkstad

Zondag 10 januari tijdens de maandelijkse bijeenkomst in café Schuttershof willen de ‘Roze Plussers’ samen met u het glas heffen op het nieuwe jaar. De borrel vindt plaats van 15.00 tot 18.00 uur in Grandcafé Schuttershof aan de Valkenburgerweg 23 in Heerlen.

Roze Plussers

Roze Plussers? Roze staat uiteraard voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Plussers staat voor mensen van 40+, 50+, 60+, 70+, enz., een hele mond vol, die nu gewoon als ‘Plussers’ door het leven gaan.
Vanaf december 2015 zijn Roze Plussers als werkgroep actief in Parkstad, nadat sinds maart 2015 al in Maastricht, Roermond en Sittard-Geleen deze roze werkgroepen van start waren gegaan.
De werkgroep organiseert een gezellig samenzijn, vaak samen met leuke activiteiten. Als een prettige manier om elkaar te leren kennen en om contact te houden, ook al schrijdt de ouderdom voort.

Roze ouderen

Er zijn in Nederland ruim 400.000 roze ouderen; dat is 6 procent van de Nederlandse bevolking. Met de vergrijzing van de samenleving wordt deze groep steeds groter. Iedere 20 minuten komt er een 50-plusser bij, iedere 6,5 uur een roze 50-plusser.
Net als voor heteroseksuele ouderen is het voor roze 50-plussers van belang dat zij het leven kunnen leiden dat ze willen, ook als ze met het verstrijken van de jaren afhankelijk worden van zorg. Veel roze 50-plussers ondervinden problemen met hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. De vaak verstoorde relatie met familie, kinderen en ex-partners alsmede het ontbreken van een vanzelfsprekend sociaal netwerk zijn risicofactoren die (kunnen) leiden tot sociaal isolement en eenzaamheid.

Om hier aandacht aan te geven heeft COC Limburg de werkgroep Roze Plussers in het leven geroepen. Een groep met enthousiaste vrijwilligers die roze ouderen in Limburg een hart onder de riem steken door het organiseren van meerdere activiteiten voor roze ouderen. De werkgroep start met een ‘Roze Maatjes’ project en met Roze Plussers bijeenkomsten.

Roze Maatjes project

Voor alle roze ouderen wil het COC de eenzaamheidsgevoelens verminderen en het veiligheidsgevoel verbeteren. Ze koppelen vrijwilligers (roze maatjes) aan roze ouderen. Het maatje zoekt contact met de roze oudere om bijvoorbeeld samen een kop koffie te drinken en een praatje te maken, een middagje naar de bioscoop te gaan, een wandeling te maken, samen te winkelen, naar het theater te gaan etc.
Kortom: samen leuke dingen doen zodat roze ouderen zich wat veiliger en minder eenzaam voelen.

Klik hier voor meer informatie over en voor Roze Plussers Parkstad (iedere tweede zondag van de maand).

Reacties