Blik en drankkartons samen met plastic in dezelfde zak!

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Vanaf 1 januari 2016 mogen metalen verpakkingen (zoals blik en aluminiumfolie) en drankkartons bij het plastic afval. We spreken vanaf die tijd dan ook over PMD-afval: Plastic verpakkingen, Metaal verpakkingen en Drankkartons.

Het aanbieden en ophalen van dit PMD-afval is gratis. En doordat minder vaak restafval aangeboden hoeft te worden, is hiermee te besparen op de afvalkosten.

Voortaan kunt u naast alle plastic tassen, flessen, potjes, enzovoorts dus ook alle lege melk- en zuivelpakken, blikjes frisdrank, scheerschuim- en haarlakbussen, siroopflessen, sappakken en conservenblikken via het PMD-afval gratis aanbieden.

PMD wel toegstaan
Enkele in het oog springende zaken die NIET kunnen worden aangeboden bij het PMD-afval zijn:

  • kroonkurken;
  • foliezakken van soepen;
  • plastic cans van motorolie.

PMD niet toegstaan

PMD-afval wordt na inzameling gescheiden en door gespecialiseerde bedrijven gerecycled. Zo worden kostbare en schaarse grondstoffen behouden en kunnen er weer nieuwe verpakkingen of producten van worden gemaakt.

PMD-afval wordt in 2016 eens per 4 weken ingezameld in de gemeenten Brunssum, EijsdenMargraten, Heerlen, Kerkrade, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Vaals en Voerendaal. In de gemeente Landgraaf start in 2016 een proef met de inzameling van PMD-afval eens per 2 weken.
Op de Rd4-afvalwijzer 2016, die medio december bij alle huishoudens wordt bezorgd, staan de inzameldagen vermeld. De inzameldagen zijn ook te zien via de Rd4-afvalapp (voor Android en Apple gebruikers) of de digitale Rd4-afvalkalender (www.rd4.nl/afvalkalender).

Voor het aanbieden van PMD-afval kunnen de plastic heroeszakken gebruikt blijven worden. In de loop van 2016 worden deze vervangen door PMD-zakken, die alleen qua opdruk zullen verschillen van de plastic heroeszak.

Indien u vragen heeft over de inzameling van PMD-afval kijk dan hier. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van wat wel en niet in de PMD-zak mag.

U kunt met uw vragen ook terecht bij het Rd4-servicepunt via [email protected] of via (045) 543 71 00.