Pop-up Kerk geopend aan Akerstraat Heerlen tijdens Serious Request

Wethouder Barry Braeken opende gisteren officieel de Pop-up Kerk aan de Akerstraat 18A in Heerlen.

Nog niet eerder in Nederland vestigde zich een kerk in een leegstaand winkel pand om vervolgens maar voor één week geopend te zijn.

In deze Pop-up Kerk wordt thee en koffie geserveerd, waarvan de opbrengsten worden gedoneerd aan Serious Request. Er is een aparte stilteruimte voor een gebed of om een kaarsje te branden.
In de middag zijn er inspirerende activiteiten zoals ‘De Kerk Draait Door’ en de ‘Kliederkerk’. Dat zijn interactieve vormen van kerk-zijn, die uitnodigen tot wat dieper nadenken en bewust leven.

De Pop-up Kerk is een initiatief van de Raad van Kerken Parkstad in het kader van Serious Request.

Activiteiten

  • Op vrijdagmiddag (18-12) zal verhalenverteller Cora Krispijn op een bijzondere manier het kerstverhaal vertellen.
  • Zaterdag (19-12) komt de Kliederkerk workshops geven en de middag wordt afgesloten met vrolijke liederen. De Liedjestrein zal met liedjes het kerstverhaal komen vertellen voor (klein)kinderen en (groot)ouders.
  • Op zondag (20-12) is het de beurt aan een initiatief uit Dronten: ‘De Kerk Draait Door’ inclusief tafelheer, muziek en de korte gesprekjes in de stijl van Matthijs van Nieuwkerk.
  • Maandag (21-12) zal Piet van Die laten horen hoe sommige popliederen doorspekt zijn met religieuze invloeden, in een half uurtje hoor je meer over de artiest en nummers. Er zullen 3 korte vieringen zijn met elk een andere artiest centraal: van Johnny Cash en U2 tot Kanye West tot Mumford & Sons.
  • Op dinsdag (22-12) is het de dag van de dialoog. In 3 gespreksronden worden 4 vragen gesteld rond het thema ‘Durven delen’. Deelnemers gaan hierover in dialoog door vragen te beantwoorden zoals bijvoorbeeld “Wat is je mooiste ervaring op dit gebied”.
  • Op woensdag (23-12) start een gebedsketen. Er wordt dan 24 uur gebeden voor de stad, haar inwoners, de gasten, 3FM en de DJ’s, maar ook voor de slachtoffers van ongelukken en rampen, vluchtelingen, nabestaanden van ‘Parijs’ en ander groot en klein leed dichtbij en ver weg.
  • Op donderdag (24-12) wordt de gebedsketen afgesloten en is het de laatste dag van de Pop-up Kerk.

De Pop-up Kerk is dagelijks open van 9.30 tot 18.00 uur.

Klik hier voor meer foto’s van de opening.