Presentatie brochure ‘Mijn Fietsroutes’

Op de valreep van het herdenkings- en themajaar ‘Jaar van de Mijnen 2015’ presenteerden het Huis voor de Sport Limburg en de VVV Zuid-Limburg vanmiddag de brochure ‘Mijn Fietsroutes’.

In het Mijnmuseum in Heerlen werden de eerste exemplaren van deze brochure overhandigd aan Eric Geurts, gedeputeerde van de Provincie Limburg; Luc Winants, burgemeester van de Gemeente Brunssum; Jordy Clemens, wethouder van de gemeente Heerlen; en Tom de Rooij, directeur-bestuurder van De Domijnen.

‘Mijn Fietsroutes’

Met de brochure ‘Mijn Fietsroutes’ kun je ‘Bovengronds genieten van het mijnverleden’. Het is de uitwerking van een gebundeld aantal initiatieven die bij de aanvang van het Jaar van de Mijnen al bestonden om in Zuid-Limburg fietsroutes te realiseren langs de talloze mijn-monumenten. Het Huis voor de Sport Limburg in Sittard en de VVV Zuid-Limburg hebben die initiatieven bij elkaar gepakt, hetgeen resulteerde in een unieke brochure met 4 fietsroutes langs in totaal 71 beschreven mijn-historische bezienswaardigheden. Twee fietsroutes in de Oostelijke Mijnstreek van rond de 30 kilometer lengte, en twee fietsroutes in de Westelijke Mijnstreek van 46 en 20 kilometer lengte, die onderling ook nog eens verbonden zijn voor degenen die aan de afzonderlijke parcoursen niet genoeg hebben.

Beleving van het mijnverleden

Deze fietsroutes zijn niet alleen een koppeling tussen de oostelijke en westelijke mijnstreek, maar ze houden vooral ook ná het jubileumjaar de aandacht voor het mijnverleden in stand en versterken daarnaast de beleving van het mijnverleden door een aantal in de routes opgenomen ‘tijdvensters’ zoals die momenteel al op een aantal plaatsen in de gemeente Brunssum aanwezig zijn. Bij het uitzetten van de routes is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande fietsknooppunten.

De routes zijn via de beschrijving uit de brochure te fietsen, maar de afzonderlijke fietsroutes zijn ook als pdf-bestand te downloaden.
De brochure is binnenkort verkrijgbaar bij alle VVV-winkels en kost € 1,95.

  • Route 1: Langs de oorsprong van de steenkoolwinning, 26 kilometer, rondom Kerkrade;

  • Route 2: Rondom het centrum van de mijnstreek, 33 kilometer, Heerlen – Hoenbroek – Brunssum;

  • Route 3: Langs mijn en water, 20 kilometer, Geleen – Stein;

  • Route 4: De Maurits en haar (klein)kinderen, 34 of 46 kilometer, Sittard – Geleen – Limbricht – Born.

brochure

Reacties