Eerste gedeelte van de Heliostaat geplaatst in Maankwartier

Foto: Communicatie Maankwartier

Vandaag bereikte het Maankwartier opnieuw een mijlpaal: het eerste deel van de Heliostaat staat! Vanochtend is het eerste gedeelte van de Heliostaat ingehesen.

De Heliostaat, ofwel Maantoren, wordt het grootste kunstwerk in Maankwartier. Het gedeelte dat vandaag op zijn plek is gezet, is de eerste ring van de Heliostaat. De constructie van 18 ton moest over het gebouw worden getild, en op de milimeter nauwkeurig in de bouwkundige constructie worden gezet. Binnenkort wordt het resterend gedeelte van het kunstwerk worden ingehesen.

Tot in de diepte daglicht

De gedachte van kunstenaar Michel Huisman achter de Heliostaat: “Vang het licht als je het zelf niet hebt. Het licht dat ergens anders schijnt laten we met de Heliostaat op miraculeuze wijze weerkaatsen.”
De Heliostaat in het Maankwartier is verwerkt in de smalle hoge toren op het Maanplein. In het centrum van die toren komt een halfronde bol van 6,20 meter doorsnede te hangen. De bolle kant lijkt op de maan, de platte kant is voorzien van een roestvrijstalen gepolijste spiegel voorzien van kleine lamellen. De bol kantelt met de spiegel in de richting van de zon om het zonlicht te ‘vangen’ en via de spiegel door de kern van de toren naar beneden te voeren.

Weerkaatsing

Het licht moet in een gerichte lijn naar beneden, via een vijver van 11 meter doorsnede en 40cm diepte. De vijverbak staat op een Eifeltorenachtige constructie. Het water in de bak filtert het licht dat tot op de laagste verdieping schijnt, tot diep onder de grond. Het zonlicht straalt niet alleen naar beneden, maar weerkaatst ook naar de zijkanten binnen in die toren, waardoor het tevens de halfondergrondse supermarkt en ondergrondse parkeergarages verlicht. Als je op de laagste verdieping onder de vijver gaat staan, dan kijk je door het water 50 meter omhoog, naar het licht van de zon.

Slaapstand

Als er geen direct zonlicht is draait de heliostaat met de platte kant naar beneden en ‘vangen’ de spiegels het licht van de lampen onder de vijver. Ze nemen door de weerkaatsing van de kleine spiegellamellen op kunstmatige wijze het zonlicht over. ’s Avonds staat de Heliostaat in deze slaapstand.

De Heliostaat zoals Michel Huisman die voor het Maankwartier bedacht en ontworpen heeft, is nergens eerder vertoond. Een ingenieus kunstwerk dat zich al draaiend richt op de zon. Een computer met de juiste astronomische waarden zoekt de zon, en de spiegel vangt haar stralen voor het Maankwartier.

heliosstaat 11-12-2015-02