Praktische stap naar verdere samenwerking

Centrum Chengdu
Foto: Andrew and Annemarie / Foter.com / CC BY-SA

Begin deze maand ging het ‘Zuyd Expertise Centre China’ officieel van start in de metropool Chengdu.
Mocht deze centraal in China gelegen stad met 4,5 miljoen inwoners in het Westen al enige bekendheid hebben, dan is die hoogstwaarschijnlijk te danken aan het daar gevestigde panda-fokcentrum en het nabijgelegen natuurreservaat waar de laatste wilde panda’s leven.

De activiteiten van het Expertise Centre van Zuyd Hogeschool in China vormen een praktische stap naar verdere samenwerking, internationaal en over de grenzen van faculteiten, en naar nieuwe mogelijkheden voor de uitwisseling van kennis, studenten en docenten.

De vraag naar praktijkgericht hoger onderwijs in China is groeiende, er is behoefte aan professionals die goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. In dit kader heeft Zuyd besloten om praktijkgerichte maatwerktrainingen in China aan te bieden die op deze behoefte aansluiten, en zo voeling te houden met een land dat steeds grotere impact krijgt op ontwikkelingen in het westen. Deze activiteiten bieden een uniek platform voor uitwisseling van docenten en studenten, kennis- en informatie-uitwisseling, het doen van onderzoek en het aantrekken van nieuwe studenten.

De samenwerking wordt vormgegeven door de faculteiten Gezondheidszorg, Kunsten en International Business and Communication van Zuyd. De samenwerking tussen Zuyd en hoger onderwijsinstellingen in Chengdu is inmiddels bekrachtigd in verschillende samenwerkingsovereenkomsten. Thema’s als scholing van personeel in ouderenzorg en gezondheidszorg, ondernemerschap en kunst hebben momenteel bijzonder veel belangstelling in China.

De Zuyd-delegatie maakte deel uit van een grotere delegatie van de Provincie Limburg onder leiding van gouverneur Theo Bovens en Maxime Verhagen in de rol van bijzonder adviseur.

De Limburgse delegatie bracht een werkbezoek aan de Chinese provincie Sichuan, met wie de Provincie Limburg sinds 2014 een vriendschapsrelatie onderhoudt. Het bezoek stond in het teken van samenwerking en acquisitie op het gebied van campusontwikkeling, life sciences, wetenschap, onderwijs, handel, creatieve industrie en logistiek.

Reacties