Bijzondere kuifmangabey geboren in GaiaZOO

Foto: GaiaZOO

Onlangs kwam een zeldzame kuifmangabey ter wereld in GaiaZOO. De kersverse moeder van het kleintje zag zelf ruim 5 jaar geleden in hetzelfde apengebouw het levenslicht.

In totaal leven nog slechts 46 kuifmangabeys in Europese dierentuinen en geboortes zijn schaars. Begin dit jaar werd ook al een kuifmangabey in GaiaZOO geboren. Maar in de rest van Europa bleven geboortes bij deze apensoort uit.

Belangrijk

De Europese stamboekhouder van het fokprogramma voor kuifmangabeys, Tjerk ter Meulen, tevens zoölogisch manager van GaiaZOO, is heel blij met de geboorte. “Er zijn nog maar zo weinig kuifmangabeys in Europese dierentuinen, dat de toekomst voor deze soort heel onzeker is. We doen er dan ook alles aan om de juiste individuen bij elkaar te plaatsen in de hoop hun voortbestaan te bevorderen.” De tweede geboorte in één jaar tijd binnen GaiaZOO is hoopgevend, maar het is even afwachten of er door de veranderde groepssamenstellingen in andere Europese dierentuinen ook jongen worden geboren.

Mixed species

De kuifmangabeys delen hun onderkomen in GaiaZOO met de gorilla’s. Om moeder en jong voldoende rust te bieden, verblijven beide apensoorten de eerste dagen in aparte ruimtes. Voor de verzorgers van de kuifmangabeys was juist deze geboorte heel bijzonder. “We hebben moeder Fizi vanaf haar geboorte zien opgroeien en wat is er mooier dan haar nu zelf moeder te zien worden!” Fizi was de eerste dagen zichtbaar vermoeid van de bevalling. Maar dankzij diverse voedingssupplementen is ze inmiddels weer hersteld.

Ontwikkeling

Jonge kuifmangabeys houden zich de eerste week stevig aan hun moeder vast. Vandaar ook dat de dierenverzorgers nog niet hebben kunnen zien of het kleintje een mannetje of vrouwtje is. Maar over een week zal de kleine kuifmangabey al rond moeder kruipen. In tegenstelling tot gorilla’s ontwikkelen jonge kuifmangebeys zich razendsnel.

Reacties