‘Balkanmuziek’ en ‘klezmer’ centraal bij Klarinetfestival Zuid Limburg

Foto: Nico Bastens Photography

Komend weekend vindt een uniek festival plaats: het Klarinetfestival Zuid Limburg. Het thema is ‘balkanmuziek’.

Maar liefst 55 amateurs gaan op 28 en 29 november aan de slag tijdens workshops en repetities om een ensemblestuk in te studeren, dat ze zondag uitvoeren in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen, tijdens een korte concertreeks van beroeps- en amateurmusici.

Zaterdag 28 november is ingepland als een repetitie- en workshopdag in de muziekschool Hoensbroek, van 9.30 uur tot 17.30 uur en een meet-and-greet met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK).

De band Quramitry bijt zondag om 14.00 uur het spits af. Deze band kun je omschrijven als een miniwereldmuziekorkest dat alle stijlen speelt, maar gezien het festivalthema zal balkanmuziek centraal staan. Daarna is het om 14.30 uur de beurt aan klarinettist Marc Bongers en pianist Jesse de Haas. Zij verzorgen een klezmerrecital met bekende en minder bekende melodieën waarop ze al spelend improviseren. Bijvoorbeeld Tarras Freilach, Ukrainer Khosidl en het zeer bekende Bay mir bistu shein. Bongers en Quramitry staan niet geheel toevallig allebei op het podium: de band zoekt een nieuwe klarinettist sinds Bongers gestopt is. Toen Bongers gevraagd werd mee te doen aan het festival, introduceerde hij de band, zodat die te midden van alle klarinettisten een nieuwe blazer kan werven. De bandleden zijn geen beroepsmusici, maar spelen wel op hoog niveau.

Klezmer

Wie balkanmuziek zegt, zegt klezmer. Dat is oorspronkelijk muziek van vooral Oost-Europese, Jiddisch sprekende joden; een muziekgenre dat vooral mondeling werd overgedragen en minder schriftelijk. Dat geldt trouwens voor veel balkan- en volksmuziek.
Marc Bongers over zijn liefde voor klezmermuziek: “Het is de ultieme vorm van je klarinet kunnen laten horen. Je mag met effecten spelen die in andere muziekgenres niet gepast zijn, zoals uithalen, glissandi (glijdende noten), grommen, flatterzunge en uiteenlopende dynamiek: van intiem, klein en week tot knallen met die klarinet. Extreme afwisseling. Extreme vrijheid in interpretatie ook, omdat er minder schriftelijk is vastgelegd. De uitvoerder mag dus veel zelf invullen, waar dat in klassieke muziek veel minder de bedoeling is.”

Om 15.00 uur laten de 55 amateurs horen wat ze hebben ingestudeerd, waaronder klezmer; zo spelen ze samen met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK). Tot slot geeft dit kwartet nog een eigen concert, genaamd ‘On Tour!’. De 4 blazers nemen u mee naar onder andere Bulgarije, bekend van de folkloristische muziek met onregelmatige maatsoorten, naar Portugal met diens warmbloedige muziek en naar Sarajevo.

Alle concertonderdelen zijn alleen toegankelijk voor mensen met een kaart voor het NAKK.
Kaarten zijn te koop bij Parkstad Limburg Theaters via de website, en meer informatie over het festival vindt u hier.